Kampen mot rasism är politisk

I spåren av rasistiska Sverigedemokraternas ökade valopinion, nazistiska Svenskarnas partis valsatsning och våldsorganisationen SMR senast gatumarsch är det viktigt att ha en klar syn på hur rasism och nazism kan bekämpas.

9nov

Rättvisepartiet Socialisterna menar att kampen mot rasism är politisk och att olika taktik och strategi måste användas beroende på omständigheter, men klart står att rasism och nazism aldrig får stå obesvarade.

Motståndet mot SMR:s marsch senast i huvudstaden på Kristallnatten visar på viljan att bekämpa fascismen.
På en dags mobilisering samlades 1 000 personer till en protest som avbröt nazisternas samling.

Att bekämpa rasism och fascism när de samlas handlar om att stoppa deras marscher, möten och samlingar, men i längden är detta inte nog.
Rättvisepartiet Socialisterna har länge inom den antirasistiska rörelsen betonat att en effektiv kamp mot högerextremism, rasistiska partier och fascistiska organisationer måste kopplas till kampen mot rasismens grogrund, vilket är högerpolitikens verkningar, nedskärningar och ökade klassklyftor. Det räcker inte med moraliska fördömanden, det behövs en alternativ politik mot det missnöje som rasisterna utnyttjar.

Samtidigt som antirasister stoppade SMR i Stockholm avgick två demonstrationer mot rasism och fascism i Göteborg, en liberal och en socialistisk demonstration. Inget konstigt med det, så har situationen i Göteborg sett ut under många år.
Den samlade vänstern hade enats om att inte backa på att ha rätten att föra fram att kampen mot rasism handlar om att formulera politiska svar. Man var överens om att moraliska ställningstaganden till varför rasism och fascism är på frammarsch i Europa inte räcker.

För socialister kan detta tyckas självklart, men så är inte fallet.
Samtidigt som Göteborgs vänsterorganisationer, på initiativ av Vänsterpartiet, Kommunistiska Partiet, Rättvisepartiet Socialisterna och Syndikalisterna, tillsammans med sociala rörelser enades i en gemensam demonstration i Göteborg på Kristallnatten, valde Socialistiska Partiet (SP) att manifestera med liberalerna under förevändning av ”bredd”.

De skriver själva: ”Den politiska bredden är också stor, med allt från borgerliga politiker och ungdomsförbund till yttersta vänstern i form av SP”.

Rättvisepartiet Socialisterna är inte motståndare till politisk bredd i demonstrationer. När Romska rådet demonstrerade i Göteborg tillsammans med Rättvisepartiet Socialisterna mot polisens registrering talade även socialdemokraterna och folkpartiet, men vi går inte med på att det ska innebära att våra idéer censureras. Däri låg splittringen den 9 november i år.

Inför årets manifestation hade representanter från judiska församlingen ställt som krav till 9 novemberkommittén att förbjuda vänsterorganisationer att synas om de skulle delta som arrangörer, detta med förevändning att de var partipolitiskt obundna. Men de hade själva inga problem med att bjuda in Kristdemokratiska kommunalrådet David Lega att tala senare på kvällen.

Att borgare och liberaler vill stoppa eller begränsa socialister att synas eller föra ut sin politik är inte förvånande. Arbetarrörelsen har genom historien fått kämpa mot dessa krafters inskränkande av våra demokratiska rättigheter. Men att Socialistiska Partiet både begränsar andras rätt att föra fram en klasståndpunkt i antirasismen, samt självcensurerar sig är ett brott med arbetarrörelsens traditioner. Detta har med rätta lett till en viss kritik inom Socialistiska Partiet där medlemmar menar att de ”borde åtminstone ha deltagit på båda manifestationerna”.

SP har inför Göteborgs antirasister avslöjat sig själva, de är beredda att kompromissa om allt. Men deras överdrivna tro på att en opolitisk manifestation blir större gick i stöpet då deras manifestation i slutändan blev hälften så stor som den samlade vänsterns.

Rättvisepartiet Socialisterna ser enandet av Göteborgs vänster som ett viktigt steg fram i det antirasistiska arbetet. RS hoppas och kommer att arbeta för att detta samarbete ska fortsätta utvecklas och kunna utgöra ett viktigt forum i andra politiska frågor där vi måste fylla vakuumet med en klasspolitik.

Kristofer Lundberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.