Göteborg korruptionens ansikte

4,6 miljoner kronor, där ligger notan för Göteborgs skattebetalare för att finansiera politiker, tjänstemän och deras företagsvänners festande på franska rivieran i Cannes. Öppen bar, lyxhotell, middagar, mingel, personliga presenter och champagne. I förra veckans Uppdrag granskning avslöjar reportern Sophia Djiobaridis pampväldet och dess kvittohärva. Utöver dessa 4,6 miljoner tillkommer moms, löner och sociala avgifter.

 bertil

– Jag tycker att det är värt det. Det är en god investering, säger Patrik Andersson, vd för Business region Göteborg som projektleder resan.

Efter Uppdrag Granskning har GT-Expressen den 6 november kunnat avslöja ”champagneflaskor för över 11 000 euro som Business region köpt in”.

Det socialdemokratiska kommunalrådet Anneli Hulthén var en av de som själv var med i Cannes. Hon menar att Cannes-resorna är värda pengarna, trots att de inte kunnat visa upp några verkbara effekter.

Skandalerna bland Göteborgs kommunpolitiker och tjänstemän fortsätter. Uppdrag Gransknings nya avslöjande av kostnaderna för Göteborgs kommuns deltagande på fastighetsmässan Mipim kommer efter avslöjandet om mutskandaler och korruption i staden.

Medan skola och omsorg drabbas av nedskärningar har kommunens tjänstemän och politikerna festat för en halv miljon kronor genom att erbjuda sina deltagare ”öppen bar” på Cannes finaste hotell under sex timmar.

Göteborgs kommuninvånare får betala kalaset där kommunala bolag, förvaltningar och politiker deltar. Minst tio skattefinansierade kommunala bolag och förvaltningar har deltagit på arbetstid på Mipim.

För Göteborg stads räkning deltar till exempel kommunala bolag som allmännyttans Bostadsbolaget och Familjebostäder, samt moderkoncernen Framtiden.

Det kommunala Bostadsbolaget skriver på sin hemsida att man deltar för att ”ta del av vad som händer inom bostadssektorn internationellt”. Men bland de som avslöjats i programmet finns Bostadsbolagets vd Bertil Rignäs som köpte klädesplagg som bokförts som lunch, och han är inte ensam.

Mats Andersson, tidigare vd på Älvstranden utveckling AB, har lämnat in ett kvitto på 750 kronor för ”frukostmat” men inhandlandet strax innan avresa väckte misstanke för reportern och visade sig vara ”sex flaskor bubbel, gourmetmat, äkta parmesanost och färsk sparris”.

– Jag jobbar inte där så jag har inte något ansvar eller med detta att göra, säger Mats Andersson i programmet.

Den tidigare styrelseordförande i Älvstranden, Mats Karlsson, åt bland annat gåslever, ankbröst och drack calvados på en middag där varken syftet med middagen eller vilka som var med har angetts i redovisningen, vilket Skatteverket kräver.

– Jag har ingen kommentar till det, säger Mats Karlsson till SVT.

Bertil Rignäs är en av de återkommande besökarna på plats i Cannes. Han har även sett till att inte bara besöka mässans fyra dagar utan semestrat i tio dagar och låtit Göteborgs skattebetalare stå för kalaset.
– Vi kan inte kontrollera allt. Vi kan inte undersöka varje kvitto. Vi måste ha ett visst mått av tillit till våra medarbetare, säger Anneli Hulten S till GP.

Det verkar finnas en fuskar- och myglarkultur bland Göteborgs politiker och tjänstemän där man godkänner varandras kvitton utan att kontrollera vad som inhandlats.

Uppdrag Gransknings genomgång avslöjar att en rad kvitton är ofullständiga. Till exempel har Bertil Rignäs köpt svarta damunderkläder storlek 40 för 60 euro som lämnats in som lunch. Kommunalrådet för Socialdemokraterna Anna Johansson tillika tidigare styrelseordförande för Bostadsbolaget är den som godkänt kvittona.

Något avhopp från direktörsposten på Bostadsbolaget är inte aktuellt.

Bostadsbolagets ordförande Stefan Kristiansson Miljöpartiet hävdar att Rignäs har fullt stöd av en enig styrelse, GP 8 november.

På kvitton från fastighetskontoret saknas syfte och namn på vilka som deltagit vilket Skatteverket kräver. Uppdrag Granskning hittar även här privata utlägg. Till exempel har Christina Johnsson, fastighetsdirektör i Göteborgs kommun lämnat in två kvitton för två luncher, samma tid och för samma personer, samma dag vilket hon fått tillbaka pengar för.

När politiker sitter på flera stolar samtidigt, i exempelvis kommunstyrelsen, nämnder och kommunala bolagsstyrelser, säger det sig självt att detta nätverk av personer inte säkrar tillräcklig styrning, kontroll och ansvarsutkrävande som grund för medborgerligt förtroende, skriver Inga-Britt Ahlenius, professor vid Göteborgs universitet på GP Debatt.

Göteborgs politiker och tjänstemäns festande i Cannes kan inte kännas som annat än en baksmälla efter avslöjandet.

Kristofer Lundberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s