Trotskisterna fram i Argentinskt val

Historiskt val i Argentina den 27 oktober. Frente de Izquerda y los Trabajadores, i folkmun Frente de Izquerda (Vänterfronten) vann tre parlamentsplatser. Vänsterfronten bildades som en valallians i april 2011 av landets tre stora trotskistiska partier Partido Obrero (Arbetarpartiet), Partido del los Trabajadores Socialista (Socialistiska Arbetarpartiet) och Izquerda Socialista (Socialistisk vänster).
image

 


Frente de Izquerda vann tre parlamentsposter varav ett på en halv miljon röster i Buenos Aires, I Salta vann man 19 procent av rösterna och i Mendosa 14 procent.  Fronten gick även fram i regionsvalen där man vann åtta platser i regionsparlamenten. På flera platser var de nära mandat.

De historiska valframgångarna kommer som ett resultat av enandet av den revolutionära vänstern som förkroppsligas av de trotskistiska partierna. Sedan alliansen blev verklighet har partierna inom Frente de Izquerda samarbetat allt mer i specifika kampfrågor och fackligt arbete. Fronten har gått längre än att bara vara en valallians utan mer ett redskap för klasskamp. Trotskismen har en stark historia i Argentina men den trotskistiska rörelsen har varit splittrad. Valframgångarna visar vad som är möjligt med ett enande av de revolutionära krafterna.

I Frente de Izquerdas egen valanalys skriver man avslutningsvis att ”parlamentsplatserna ska  ställas till förfogande för klasskampen och det strategiska perspektivet att bygga ett stort revolutionärt parti för arbetarklassen.”

Kristofer Lundberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s