15 år sedan Backabranden

Idag är det 15 år sedan den discoteksbrand som fick namnet Backabranden och tog 63 unga människors liv.  Idag minns Göteborg branden, minns offren. Men vi bör också minnas de löften som kom från politiskt håll efter katastrofen och som idag 15 år senare inte infriats.
Branden bröt ut på kvällen den 29 oktober 1998. I samlingslokalen som var godkänd för 150 personer samlades 400 ungdomar.
Tidigt på kvällen ringlade kön lång till diskoteket. En generation som vuxit upp på torgen med nedlagda fritidsgårdar trängdes för att få plats på diskoteket. När branden anläggs var katastrofen ett faktum.

Efter branden kom löften om att satsa på ungdomar, löfte om ett ungdomens hus, men de var som bortblåsta så snart askan från branden lagt sig. Ungdomens hus blev casino, nedskärningar på ungdomar och dess verksamhet fortsätter.

När vi nu minns denna hemska händelse som satt djupa spår i en hel ungdomsgeneration och deras familjer måste vi resa krav på stadens politiker om att satsa på ungdomar, fritidsverksamhet och öppna fritidsgårdar.

Kristofer Lundberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.