Simkunnigheten är ett politiskt ansvar

Kristofer Lundberg och Caroline Holmgren, två utbildade simlärare som engagerade sig mot stängningen av Rannebergsbadet och Hammarbadet har tröttnat på avsaknaden av politiskt ansvar när det kommer till den låga simkunnigheten.
Nu har de startat projektet Rätt att simma, som erbjuder gratis simundervisning till barn i Hammarkullen och Nordost en gång i veckan.

image

– Simkunnigheten i Göteborg en del av segregationen. Den ekonomiska segregeringen ter sig i olika uttryck och simkunnigheten är ett av dem. Detta skördar varje år liv, liv som skulle kunna räddas med rätt kunskap om bad-, båt- och isvett samt simkunnighet, säger Kristofer Lundberg.

image

– I Göteborgs fattiga stadsdelar minskar nu simkunnigheten samtidigt som nedskärningarna fortsätter.
Att stadens ansvariga politiker blundar för säkerheten för stadens barn och unga avslöjar att de inte tar ansvar, det avslöjar återigen att de blundar för de ökande klyftorna, säger Caroline Holmgren.

Försäkringsbolaget Trygg-Hansas undersökning från 2012 som Rättvisepartiet Socialisterna tidigare uppmärksammat visar att var tionde förälder i Västra Götaland säger att deras barn inte kan simma.

– Även Göteborgs kommuns egna uppskattningar visar att simkunnigheten är betydligt sämre i socioekonomiskt utsatta stadsdelar.Inte minst nordost.
Nya siffror visar att den simundervisning som skolan erbjuder på mellanstadiet är långt ifrån tillräckligt.

– I takt med att simskolornas priser ökar i Göteborg, är det allt färre som har råd att lära sina barn simma, säger Caroline Holmgren.

– Simskola kan kosta uppemot 1 450 kronor för en termin. Flerbarnsfamiljer har därför långt ifrån möjlighet att investera i simkunnighet för sina barn. Att lära sig simma har blivit en klassfråga, påminner Kristofer Lundberg.

Ökade priser för simskola beror framförallt på kommunens ökade hyra på badhusen.
Rättvisepartiet Socialisterna menar att kommunen har resurser att sätta in om de tar larmrapporterna på allvar. De kan ge ekonomiskt stöd till projekt som erbjuder gratis simundervisning.
De kan sänka kostnaderna för lokalhyror eller skjuta till extrapengar öronmärkta till simkunnighet till skolor i socioekonomiskt svaga stadsdelar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s