Nej till höjda hyror i Lövgärdet

Boenden i Lövgärdet oroas över höjda hyror då det kommunala bostadsbolaget Poseidon planerar hyreshöjningar med 35 procent. Hyreshusen i området i Angereds utkant byggdes för snart 40 år sedan och är i stort behov av upprustning. Men en upprustning av miljonprogrammets bostäder måste ske i dialog med och under de boendes inflytande.

lövgärdet

          Lövgärdet stod färdigt 1976 och under de 37 år som hyrorna hämtats in har någon renovering inte skett. Rättvisepartiet Socialisterna menar därför att det inte är mer än rätt att det kommunala bolaget står för kostnaderna, säger Amer Mohammed Ali.

Den planerade renoveringen av lägenheterna består av nya kök och badrum samt nya fönster, dörrar och balkonger. Detta är naturligtvis nödvändigt. Men det är totalt orimligt att det ska betalas av hyresgästerna med chockhöjda hyror. Enligt beräkningarna kommer en hyra efter renoveringen för en normalstor tvåa på 65 kvm öka med 35 procent, från 4 000 kronor till 5 500.

Till SvT Västnytt säger Jan Nilsson, distriktschef på Poseidon i Angered.

         Det är ganska naturligt. Får jag en bättre lägenhet så blir det en höjning. Man kan tycka att man ska ha det i hyran sen tidigare, men det är relativt billiga hyror i Lövgärdet.

Chockhöjda hyror med 35 procent kan pressa undan den befolkning som idag bor i Lövgärdet. Det finns flera lokala exempel på kamp och protester som stoppat hyresökningar och tvingat fram en ökad dialog och upprustning på de boendes villkor. Ofta är det hyresstrider mot privata värdar men här agerar kommunen på samma sätt som privata värdar och riskkapitalbolagen och vill öka sina vinster på sikt.

Hyresgästföreningens granskning av de 50 största bostadsbolagens vinster avslöjas att Poseidon toppar listan av Göteborgs mest vinstgivande bostadsföretag. År 2010 hade Poseidon en
genomsnittlig vinst på 2 989 kr per lägenhet och år, närmare 80 miljoner i vinst.

Hyreshöjningen är ännu inte förhandlad med Hyresgästföreningen, men lärdomar från tidigare är att det är när de boende organiserar sig och protesterar som det bästa förhandlingsläget finns. Rättvisepartiet Socialisterna menar också att inga förhandlingar borde skrivas under innan de boende fått säga sitt.

I Sverige finns ett behov av att renovera 800 000 bostäder. De som skall betala för upprustningen är fastighetsägarna och staten borde gå in och stödja eller finansiera en upprustning av miljonprogrammen, men kostnaden ska inte vältas över på hyresgästerna.

Upprustningen av miljonprogrammet är också en viktig miljöfråga. Energisnåla och klimatanpassade bostäder är en verklig investering för framtiden. Att lägga en sådan viktig satsning att bekostas av hyresgäster är inte rättvist.

Rättvisepartiet Socialisterna kämpar för upprustning av förorten. Renovering av bostäderna på de boendes villkor, mer pengar till skola, vård och kollektivtrafik och levande torg med social service.

Upprustningen av förorten handlar också om att skapa arbetstillfällen och genom att erbjuda utbildning och praktiker till områdets arbetslösa skulle även arbetslösheten kunna bekämpas samtidigt som miljonprogrammen rustas upp.

Kristofer Lundberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s