Ny privat värd löser inget – tvångsförvaltning nu!

I mitten av september offentliggjordes att Bovista köps upp av fastighetskoncernen Balder. Efter kampanjen för upprustning som Rättvisepartiet Socialisterna (RS) tillsammans med boende drev så lovade Bovistas vd Samuel Boström flera satsningar – vad kommer nu att hända med dem? Det av boende hårt kritiserade Badrumsprojektet har inte kommit längre än 80 badrum av ett utlovat antal på 527 renoverade badrum. 

Bergsjön

I en färsk rapport från Hyresgästföreningen fick Bovista sämst betyg av alla privata hyresvärdar i västra Sverige när det gällde förvaltningskvalitén. Fastighetsägaren Balder Hisingen AB – ett dotterbolag till Balder – fick näst sämst betyg i undersökningen.

Försäljningen bekräftar RS argument mot Bovista som en kortsiktig ägare, utan annat mål än att tjäna pengar på lägenheterna på Atmosfärs-, Kosmos- och Zenitgatan. Efter bomötet som hölls på Backegårdsskolan  den 14 februari intervjuade tidningen Nordost Samuel Boström. Han säger till tidningen att ”20 miljoner kronor totalt ska satsas på Kosmos- och Zenitgatorna under 2013” och säger vidare att ”Vi har som målsättning att rusta upp hela området i Bergsjön”.

När man nu säljer fastigheterna vidare till ett bolag med lika skamfilat rykte så kommer det återigen att krävas kamp. De löften som Boström gett var framtvingade för att boende börjat säga ifrån. Säkerligen fanns planerna på försäljning redan i februari, men för att försöka lugna stämningarna innan Bovista lämnar Bergsjön efter en lönsam försäljning, tvingades Boström på reträtt.

2 000 kronor mindre i hyra. Det skulle vara resultatet om den orättvisa hyrskatten slopades. Det skulle inte bara höja levnadsnivån för oss hyresgäster det skulle också öka bostadsbyggandet. RS kämpar för ett samhälle med bostad åt alla. Vi vill ha bort trångboddheten, detta kan bara lösas med ett ökat bostadsbyggande.

Alla behöver vi trygghet i vår levnadssituation för att må bra. En grundförutsättning för detta är att man har en bostad och arbete eller studier. Alla undersökningar visar också på att hyresgäster vill vara med och påverka sitt boende. Vi måste demokratisera bostadsområdena med mer inflytande för hyresgäster och deras föreningar.

Göteborg är en delad stad och för att bryta detta behöver vi fler hyresrätter till rimliga priser.
Att bygga hyreslägenheter i hela Göteborg måste därför prioriteras högre upp på den politiska dagordningen.

Bostadsbristen påverkar oss alla, i första hand den bostadslöse som tvingas söka tillfälliga lösningar och unga som tvingas bo hemma mot sin vilja, men även de som har ett boende då bostadsbristen används för att pressa upp hyrorna och för att få oss att acceptera en sänkt standard. I Göteborg ökar de privata såväl som de kommunala bolagen sina vinster. Framförallt ökar vinsterna för de privata och oseriösa bostadsbolagen. 2010 gjordes vinster på hisnande fem miljarder kronor hos de fem största bolagen. Vi hyresgäster har dock inte fått ta del av vinsterna som vi själva betalat.

Rättvisepartiet Socialisterna har tröttnat på en situation där ingen vill ta ansvar. Kommunen kan gå före och visa vägen genom byggande av billiga hyresrätter, att tvångskommunalisera oseriösa slumvärdar och rusta upp hyresbeståndet. Det är bara en politik för ökat bostadsbyggande som kan råda bot på krisen. Om de kommunala bolagen håller nere hyresnivåerna skulle det tvinga de privata att följa efter, men idag är det tvärtom. De kommunala följer efter de privatas vinstintresse.

Rättvisepartiet Socialisterna vill öka bostadsbyggandet och demokratisera såväl byggbolagen som bostadsbolagen genom att vi äger dem tillsammans.

Nu får det vara nog! Bostadsbolagen vill att vi väljer mellan att bo kvar i våra lägenheter med höjda hyror samtidigt som de låter våra lägenheter förfalla. I de fall där de renoveras chockhöjs hyrorna och befintliga hyresgäster tvingas flytta då de inte har råd med hyran.

Det behövs en politik för bostadsbyggande och renovering. 100 000 lägenheter per år skulle kunna byggas och 600 000 lägenheter i miljonprogrammet är idag i behov av upprustning.

Stefan Berg

Kristofer Lundberg

Rättvisepartiet Socialisterna kräver

  • Tvångsförvalta bostäderna
  • Kommunalisera bostadsbolagen under hyresgästernas demokratiska kontroll
  • Förstatliga byggbolagen och bankerna
  • Renovera och klimatanpassa bostäderna – bostad åt alla
  • Sänk hyrorna – bygg billiga hyresrätter
  • För en kämpande Hyresgästförening
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s