Ny riktning för EU:s flyktingpolitik efter Lampedusa?

Sedan den 3 oktober så har 155 av de 500 eritreanska och somaliska flyktingarna räddats ur Medelhavet efter att deras båt hamnat i sjönöd bara hundratals meter utanför den italienska ön Lampedusas kust. Hittills har över 300 döda bärgats av räddningsarbetare.

lampedusa-vergogna-interna-nuova

Sedan olyckan, som inte på något sätt är den första av sitt slag – 20 000 flyktingar beräknas ha dött på flykt över Medelhavet de senaste 20 åren – kallas av italienska politiker ”den värsta flyktingkatastrofen någonsin”. Skuldfrågan diskuteras nu vilt på alla nivåer, från torgen på Lampedusa upp till EU-parlamentet.

Vad Lampedusaborna tycker är tydligt. I hamnen är en svart flagga hissad, med texten ”vergogna”, som betyder skam, skrivet på. När EU-representanter, med asylansvariga EU-kommissionären Cecilia Malmström i spetsen, landade på ön möttes man av demonstranter som skanderade ”mördare”. Till Sveriges Radio sa en av demonstranterna:

– De här dödsfallen har Italien och EU-politikerna på sitt samvete.

Missnöjet och ilskan verkar fokusera helt på politikerna. Ett affärsbiträde, som SR pratat med förklarade:

– Vi är fattiga här. Skolorna fungerar inte, sjukvården fungerar inte, handikappade får ingen hjälp, våra döda begravs inte här utan på Sicilien, båten kommer om det är fint väder och flyget är dyrt.

En man som intervjuats i samma inslag anklagar myndigheterna för rasism:

– De låter afrikanerna först dö till havs, sedan tar de in dem.

En lag som stiftades av Berlusconis regering 2002 har åter hamnat i blåsväder. Den har sedan införandet kritiserats av Lampedusas fiskare, men inte förrän nu stämmer etablissemanget in i kritiken. Lagen gör det olagligt för fiskare att bistå och hjälpa nödställda ”illegala” flyktingar på väg till Italiens kust.

Trots vaga antydningar från de italienska politikerna om att flyktingmottagandet måste ändras är EU:s linje en effektivare kustbevakning med större budget. Malmström försvarar EU:s gränskontrollstyrka Frontex för att inte ha varit inblandade i katastrofer av den här magnituden. Att Frontex varit ansvariga för flyktinglägren på gränsen mellan Grekland och Turkiet, där flertalet människorättsorganisationer rapporterat om både våldtäkter, tortyr och sanitära olägenheter, är i Malmströms värld inte relevant, och hon bortförklarar öbornas protester mot politikerna med att de tycker att ”flyktingströmmen förstör för turism och försörjning”.

Hur mycket den förstärkta kustbevakningen kommer kosta, vad dess uppgift kommer vara, och när den kommer kunna lanseras saknar talande nog svar. Politikernas fokus ligger inte på att lösa problemen som den egna asylpolitiken orsakar för flyktingarna själva, eller för EU:s befolkning. Istället så tävlar man i populistiska utspel om att man vill se fler legala vägar in i Europa, att beklaga katastrofen, och att hålla fokus borta från den flyktingpolitik som faktiskt förs i av regeringarna i EU.

Fredrik Reinfeldt ges tillfälle att lyfta fram svensk migrationspolitik med arbetskraftsinvandringen som ett exempel på att bredda de legala möjligheterna att ta sig förbi fort Europas murar. Men hur hjälper lagen om arbetskraftsinvandring flyktingar från diktaturen i Eritrea? Lagen är skriven för att ge storföretagen största möjliga inflytande att välja högst lönsamhet, att utefter möjlig profit avgöra vilka som får komma till Sverige eller inte. Politisk vilja att lansera ett program som faktiskt garanterar både lokalbefolkningen på Lampedusa, och fattiga i hela Europa, det som de nu saknar – vård, skola, offentlig service – samtidigt som man erbjuder skydd till nödställda flyktingar saknas.

Tydligast visas detta i hur man hanterar de 155 överlevande efter katastrofen. De flesta är eritreaner under 25, och de trängs nu i ett överfyllt mottagningscenter, utan någon information om var de ska ta vägen och när Enrico Letta, Italiens premiärminister, har deklarerat att de omkomna är italienska medborgare. Inget svar ges på om de 155 överlevande kommer ges asyl, eller skickas tillbaka till sina hemländer Eritrea och Somalia, efter att ha bötfällts som illegala invandrare med 5 000 euro, som italiensk lag ger möjlighet till.

För att i framtiden kunna stoppa liknande katastrofer så kommer det krävas kamp. De boende på Lampedusa som lever i fattigdom och som ser hur de rasistiska myndigheterna behandlar nödställda flyktingar måste stå enade. Det är samma politiker som låter flyktingar drunkna i Medelhavet som attackerar arbete och välfärd för inhemska italienare. Förändringen måste komma underifrån och den farligaste fällan är att ha illusioner i regeringen och EU.

Stefan Berg

Läs även Över 300 flyktingar drunknade – EU:s flyktingmur skördar liv

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s