Seger i kampen för Angereds bad och gym

Göteborgs kommunstyrelse backar för protesterna och skjuter till fyra miljoner kronor för att täcka idrott och föreningsnämndens underskott. Beslutet innebär att nämnden inte kommer stänga Hammarbadet och återöppnar Rannebergsbadet.
Detta meddelade Anna Johansson S till Rättvisepartiet Socialisterna två timmar innan demonstrationen i Hammarkullen.

image


– Det har inget med protesterna att göra, påstår Anna Johansson och fortsätter, vi skjuter till 500 000 för 2013 och 3,5 miljoner för 2014.

Sms från Rannebergen som tackade för protesterna strömmade in under kvällen.
Nyheten var redan vitt spridd när demonstrationen inleddes under torsdagskvällen men ett hundratal slöt ändå upp, parollen ändrades från rädda Hammarbadet till rusta upp Hammarbadet.

Minela Mahmutovic ordförande RS Hammarkullen öppnade och presenterade talarna.
Kristofer Lundberg var först ut.
– Detta visar att kamp lönar sig. Att politikerna meddelar att de backar innan vår demonstration styrker detta.

image

– De påstod in i det sista att det saknas pengar, men det är politiska beslut som avgör om pengar finns eller inte, efter våra protester togs ett beslut att skjuta till pengar. Detta visar att när vi går samman och organiserar oss kan vi skapa förändring, sa Kristofer Lundberg.

– Anna Johansson och hennes kollegor påstår att tre bad i Angered är mycket. Det är inte mycket. I Askim är det många fler bad, där har de bassänger i källaren och på gården i sina villakvarter, sa badvärden och RS medlemmen Joel Eriksson.

image

– Att Hammarbadet läcker beror på att lokalerna inte rustats under alla år de kommunala bolagen plockat in hyrespengarna. Badet, Mixgården och andra lokaler likt bostäderna i miljonprogrammet är i stort behov av upprustning. De behöver renoveras inte läggas ned, sa Teddy Paunkoski, Mixgården.

– Vi måste fortsätta protestera, fortsätta samla namn, Hammarbadet måste räddas och rustas upp, sa Abdi från somaliska föreningen.

image

– Tack alla som kämpat, vi känner att hela Hammarkullen försvarar Hammarbadet,  sa gymindtruktören Ali Mousa och badvärdarna Lennart Cromstedt och Abdul Wassil Atta.

– För två år sedan såg vi en massiv rörelse. Då lades två skolor ned trots att lärarna protesterade, rektorerna protesterade och föräldragna protesterade. Då tänkte de styrande att Angered har tre år att glömma. Men när protesterna för baden i Angered nu tog fart insåg S, V och MP att protester mot  nedskärningar inför ett valår inte var att föredra, därför backar de tillfälligt, konstaterade Johannes Lundberg badvärd och RS medlem.

image

– Att satsa ger effekt, jag har kämpat för att Hammarkulleskolan ska ta simundervisningen på allvar, jag har fått upp simkunnigheten från 35 till 85 procent, närheten och möjligheten att gå till Hammarbadet har varit viktig, sa idrottsläraren Bahman.

Hammarkullen kommer nu att fira Hammarbadets 40 års jubeleum och hämta styrka ur segern för kommande strider.
Kampen för upprustning och renovering av Hammarbadet går vidare som en del i kampen för att rädda badets framtid efter valet då nya nedskärningar hotar.

RS Sandeslätt
RS Hammarkullen

Annonser

En reaktion på ”Seger i kampen för Angereds bad och gym

  1. Pingback: ”Vi räddade Hammarbadet” – Rättvisepartiet Socialisterna Göteborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.