Hammarbadet en fristad för många kvinnor

Att Hammarbadet hotas av nedläggning påverkar inte bara personalen, utan även badgästerna. Under de mörka halvåret blir många kvinnor väldigt beroende och påverkade av sin omgivning.
– De kvinnor som kommer hit och badar säger att de inte kommer åka någon annanstans, berättar Jasmin Yapisan.


Varje onsdagskväll öppnar Hammarbadet sin anläggning endast dörrarna för kvinnlig personal och besökare. För många kvinnor är det av flera anledningar enda chansen att få tillgång till en badanläggning och ser onsdagarna på Hammarbadet som sin fristad.
– Vad ska de kvinnor som kommer hit göra om badet stänger? Det känns jobbigt, många är fattiga och har inte råd att åka någon annanstans, berättar Jasmin Yapisan, personal på Hammarbadet. Gamla kvinnor kommer hit och bastar på vintern när det är kallt ute, de tycker att det är skönt att komma hit och få prata eftersom vi alla talar olika språk.
Hon menar också att många kvinnor dessutom är rädda att gå ute när de är mörkt och vågar inte ta sig till ett annat ställe än Hammarkullen efter mörkrets intrång. I Hammarkullen där de känner folk känner de sig tryggare.

Kvinnosim finns även i Lundby och i Frölunda idag, men ingen annanstans. Angereds Arena kommer inte ha möjlighet att starta något liknande som det ser ut nu. Badgäster som tidigare besökt Hammarbadet har kommit tillbaka till dem efter att ha tränat på Angereds Arena för att det redan är överbelastat.
Många föreningar förlorar också sin chans att utöva sin aktivitet om badet stänger. De har bland annat muslimska föreningar som hyr badet på söndagar, men också Stödnätet som ger fattiga familjer en chans att köpa kort för rabatterade priser en gång i veckan. Dessa föreningar kommer inte att flyttas till något annat bad.

Jasmin har själv jobbat på badet sen 2003 och berättar hur psykiskt påfrestande det är för personalen att leva i ovisshet.
– Det sliter på personalen, man blir ledsen. Kommer vi att fortsätta ha öppet eller måste vi stänga?

Hennes kollega Hilda Carroisco säger att det är ett servicejobb och mer än att bara vara badpersonal. Många kommer till badet för en kopp kaffe och få social kontakt. Ungdomarna har full respekt för personalen och under hennes 15 år på Hammarbadet har hon aldrig varit med om något bråk eller problem.
Men nu finns ingenting kvar om de stänger ner badet, de har stängt ner allting. Det är inte konstigt att ungdomarna bråkar, det finns ingenting kvar för dem att göra.

Båda har kämpat mycket för att hålla uppe kvinnosimmet och brukar ha en 20 till 25 besökare varje onsdag i åldrarna 25 till 55 år. Hilda berättar att de som kommer dit har lärt sig ganska bra nu och de som inte kan lika bra kämpar på. Både Jasmin och Hilda är övertygade om att kvinnornas simkunnighet i området kommer att få stora konsekvenser om badet tvingas stänga.
De kvinnor som kommer hit och badar säger att de inte kommer åka någon annanstans, säger Jasmin.

Caroline Holmgren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s