Stoppa utvisningarna till Afghanistan

Förra veckan verkställdes den andra massdeportationen till Afghanistan på tre veckor, denna gång från Landvetter utanför Göteborg. Asylrörelsen och medlemmar ur Fanos blockerade polisen under tio timmar. 

sagåsen okt

Det var på lördagen som Hadi Rasooli greps av polis i Karlstad. Han kom till Sverige 2003 och har sedan 2008 arbetat i Karlstad, med arbetstillstånd godkänt av Migrationsverket. Den andra av de tre afghanerna som utvisades, och som Asylrörelsen hade kontakt med var Hamid Moussavi, som levt i Sverige med sin fru och sina två barn. Hans familj har uppehållstillstånd men Migrationsverket har avslagit hans asylsökan, och därmed brutit mot bland annat barnkonventionen.

Redan på tisdag förmiddag fanns representanter på plats vid förvaret i Kållered, för att ge Hadi juridisk rådgivning, eftersom han fram till dess förvägrats en juridisk företrädare. När förvarets personal plötsligt meddelade att man tillkallat gränspolisen vägrade asylaktivisten lämna besöksrummet och blev brutalt övermannad av både polis och förvarspersonal, satt i en polisbuss och körd till Tuve, för att där bli avsläppt.

Tumultet köpte Asylrörelsen tillräckligt med tid för att stoppa det första försöket att köra flyktingarna från förvaret. Strax innan kl 13.00 har ett trettiotal aktivister samlats och de två bilarna från Kriminalvården körde in på området, bara för att strax därefter åka igen. Därefter anländer en massiv polisförstärkning. Åtminstone tio polisbussar, flera radiobilar och ett antal civilbilar anländer under eftermiddagen. Polisen förbereder avspärrningar hela vägen från entréerna till förvaret och ut till landsvägen utanför.

Tack vare direktkontakten med anhöriga till flyktingarna så kunde Asylrörelsen komma i kontakt med Hadis tidigare jurist i Karlstad, som Migrationsverket nu inte låter arbeta vidare med fallet, och via honom komma i kontakt med en jurist som vid 16-tiden kommer ut till Sagåsen för att starta en inhibitionsprocess, för att på juridisk väg stoppa utvisningen. Hon tog sig även an Hamids fall, som nekats den jurist han begärt.

Under tiden som inhibitionen skrevs och behandlades av Migrationsverket ökade spänningarna utanför förvaret. Polisen meddelade att de har spärrat av området och aktivisterna tvingades långsamt bort från byggnaden, för att stanna vid utfarten till landsvägen, där man upprättade en demonstrationskedja på andra sidan gata. Under två timmar, i väntan på svaren om inhibition stod aktivisterna öga mot öga med polisen som blivit allt mer närgången. Appeller riktades till de enskilda polismännen och man uppmanade dem till att vägra utföra uppdraget, att ta aktiv ställning mot utvisningarna. Flera av poliserna blev märkbart påverkade, och när Hamids fru anlände med deras tre månader gamla dotter var det många av dem som skruvade på sig inför hennes gråt och desperata önskan att få träffa sin man en sista gång.

Men rättigheter är underordnade resultat när det kommer till att verkställa utvisningar. Hamid fick inte träffa sin fru och dotter, innan svar från Migrationsverket kom för Hadi och Hamid så anlände Kriminalvården och polisen stärkte sina kedjor vid utfarten. Deadline för svar passerade och strax innan kl 22.00 så började saker ske snabbt. När bilarna med flyktingarna passerar ut och aktivisterna gör ett försök att inta vägen slår polisen till. Med knytnävarna tvingar man ner aktivisterna på marken och tillbaka på trottoaren. Flera aktivister har rapporterat att kläder och mobiltelefoner gått sönder på grund av polisens angrepp.

– Det var som en urladdning från poliserna. När vi försökte skydda en afghansk man från att bli slagen av polisen blev flera av oss slagna, jag själv fick en kraftig smäll på näsan så att det svartnade för ögonen, säger Denny Jovanovic från Rättvisepartiet Socialisterna och Asylrörelsen.

Tisdagens deportation till Afghanistan var den andra på tre veckor, men inte den sista. Under hösten och vintern kommer deportationerna till landet att fortsätta och Asylrörelsen jobbar nu över hela landet för att kunna mobilisera effektivt till nästa deportation.

Stefan Berg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s