Ockupation om så krävs – Rädda Hammarbadet

100 personer samlades på Rättvisepartiet Socialisternas stormöte i Hammarkullen under rubriken Rädda Hammarbadet under torsdagskvällen.

image

Förutom boende, bad- och gymgäster fanns även personal från Hammarbadet,  Hammarkulleskolan, Mixgården, Folkets Hus och representanter från lokala föreningar.

Kristofer Lundberg, RS inledde mötet.
– Frågan om Hammarbadet gäller tre viktiga frågor; simkunnigheten,  friskvården och tryggheten. 2 av 10 lär sig simma i Nordost, folkhälsan är bland de värsta i Göteborg och Hammarbadet och dess gym är en viktig mötesplats.

Flera anställda från Hammarbadet kom in i diskussionen.
Ali visade upp de över 200 namn som bad- och gymgäster på två dagar skrivit på protestlistan mot nedläggning av bad och gym.

Bahman, idrottslärare på Hammarkulleskolan pekade på behovet av närhet till badhuset för Hammarkullens skolor. Men uttryckte även rädsla för ökade kostnader för skadegörelse och kriminalitet om fler samlingsplatser försvinner om gymet stänger.

Noberto ”Pelusa” Cornaglia från Mixgården betonade hur gymet och fritidsgården kompletterar varandra med inriktning på ungdomar i olika åldrar.
– Vi står med er i försvaret av Hammarbadet,  man ska inte få spela ut våra verksamheter mot varandra, sa han.

Mosen, fotbollstränare från området utryckte sin misstro till politikerna som bara visar sig i val för att sedan skära ned i våra områden.

Rainar Lindell föreningen stödnätet breddade frågan genom att peka på all den sociala service som skurits bort genom åren.

image

Amer Mohammed Ali, RS inledde den andra delen av mötet.
– Vi har föreslagit bildandet av ett förortsråd. Tanken har förankrats bland boenden, i föreningar och på arbetsplatser. Att vi väljer representanter att arbeta långsiktigt för Hammarkullens framtid. Att ta fram ett förortsmanifest med våra gemensamma krav. Första frågan kan vara att rädda badet och gymet.

Abdi från Somaliska föreningen som varit med i diskussionerna från början om uppbygget av ett förortsråd tog upp om de frågor han vill driva.
– Vi måste kämpa tillsammans oavsett bakgrund för arbete mot arbetslösheten, mot nedskärningarna för upprustning av Hammarkullen.
17 personer från olika föreningar och arbetsplatser valdes till Förortsrådet.
Mötet beslutade om demonstration torsdag 10 oktober klockan 17.00 i Hammarparken.

Det är uppenbart att Socialdemokraterna är pressade. På Rättvisepartiet Socialisternas möte deltog lokala socialdemokrater och vänsterpartister som är beredda att ta strid mot sina partier mot nedskärningarna.

Anna Johansson S intervjuades på TV4 Väst i repotaget från mötet. Där svarade hon att förvaltningen ligger ekonomiskt dåligt till, att det inte var realistiskt att ha tre bad i Angered och att Hammarbadet var i dåligt skick. Dagen efter intervjuades hon i P4 Göteborg efter att Kristofer Lundberg RS intervjuats om partiets kampanj för badet.
Då svarade Anna Johansson S
– Jag förstår inte varför man håller ett protestmöte innan beslutet är fattat. Man ska inte oroa folk i onödan.

Rättvisepartiet Socialisternas svar är att oron är skapad av politikernas stängningsförslag och utredning om Hammarbadets framtid. Lärdomarna från Rannebergen visar att det finns ingen tid att vänta på protester där tog det tre veckor mellan beslut, information och stängning.
Hammarkullen förbereder sig nu för att på allvar försvara Hammarbadet. Första steg har varit protestlistor, stormöte och demonstration. Backar inte politikerna kan en ny ockupation vara nödvändig.
Att Hammarbadet står kvar idag är tack vare den ockupation som räddade badet förra gången det hotades.

RS Hammarkullen
RS Sandeslätt

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.