– Nu har vi återgått till ”vi” och ”dem”

Registrering av romer och planering av motstånd. Det är de diskussioner som förts i under veckan i föreningen Romska kulturella rådet. Rättvisepartiet Socialisterna har träffat representanter och planerar tillsammans demonstration på söndag.

Celina Adamsson, Denny Jovanovic, Alex, Nuri Selin och Bagir Kwiek

Vad var er första tanke när ni fick kännedom om den här registreringen?

– Jag kunde inte tro att det var sant, berättar Bagir Kwiek. Jag tänkte på min pappa och andra världskriget, först var de trevliga och snälla mot oss i Polen, och sen attackerade de oss.

– Chockerande, arg, fortsätter Nuri Selin. Inte ledsen utan förbannad! Polisen är de som ska stå för beskydd, men vem ska skydda oss nu? Våra äldre har varit oroliga och misstänksamma mot samhället och nu har det ju visat sig vara sant. Alla har varit oroliga för att polisen exempelvis kört bakom oss i bil och nu har vi en orsak till det.

– Drömmen dog nu, menar Bagir, drömmen om frihet, den 20-åriga strategin som skulle ge romer fulla rättigheter i Sverige. Under utställningen vi har haft på stadsmuseet ”Vi är romer” så rör sig siffrorna på besökare till 84 000.

Tror ni ni att det är fler än poliser som haft kännedom om detta?

– Vi vet redan nu att myndigheter som Skatteverket har fått ta del av registret, börjar Bagir.

– Och idag fick vi bekräftat att polisen i Göteborg haft kännedom om det, fortsätter Nuri. Vi ringde dem och fick veta det, Hela polisen i Sverige har haft tillgång till detta.

– Och nu är det upp till regeringen att bevisa, och inte bara påstå, att de inte hade kännedom om det, uppger Bashar. Så nu ska vi ha en demonstration på söndag och då kommer vi först och främst föra fram att det ska vara en oberoende grupp som gör utredningen. Sen att de som är ytterst ansvariga ska lämnas ut.

– Klarar polisen och politikerna inte av detta så får de ju avgå, fortsätter Nuri. Frågan de måste snabbt få avklarad är hur de ska vinna tillbaka vår tillit. Sen vill jag veta syftet med det här registret, de påstår att det handlar om kriminalitet. Jag tror det handlar om att svartmåla oss, inte kriminalitet.

– Men det kan det omöjligen vara därför, de har register på döda och på tvååringar, flikar Bagir in. De kanske tänkt använda det i framtiden, som svarta onsdagen i Spanien eller i Tyskland. Nu är det Sveriges tur, de var ju ändå det land som var främst för rasism, med rasbiologiska institutet.

– Frågan är nu, säger Nuri eftertänksamt, är hur går Sverige vidare härifrån, inte hur vi romer utan de, staten. Nu har vi återgått till ”vi” och ”dem”. Det är hemskt. Vi kommer använda bokmässan till prata om framförallt den här situationen.

Har ni fått samtal från arga och oroliga medlemmar?

– Många är arga och rädda, svarar Bagir. Men det finns de som är oroliga, om de finns med i registret.

– Många har tappat energi, säger Nuri.

– Ja, tappat energi och sömnlösa nätter, säger Celina Adamsson. Detta sker i andra länder, varför skulle vi tro att Sverige är annorlunda?

– Det är för att vi är så godtrogna, flikar Alex in.

– De vill att vi ska få ut registren genom organisationen och på så sätt slippa höra av sig till polisen själva, berättar Bagir. Det skulle gå genom en kommitté.

– Vi har haft kontakt med andra föreningar men ingenting de senaste dagarna på grund av den här skandalen, uppger Nuri. Alla har fullt upp med att prata med medlemmarna.

Intervju: Denny Jovanovic Foto: Amer Mohammed Ali

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.