Simkunnighet en klassfråga

Simkunnigheten i Göteborg en del av segregationen. Den ekonomiska segregeringen ter sig i olika uttryck och simkunnigheten är ett av dem.
I Göteborgs fattiga stadsdelar minskar nu simkunnigheten och nedskärningarna fortsätter.

image


Försäkringsbolaget Trygg-Hansas undersökning från 2012 som Rättvisepartiet Socialisterna tidigare uppmärksammat visar att var tionde förälder i Västra Götaland säger att deras barn inte kan simma.
Även Göteborgs kommuns egna uppskattningar visar att simkunnigheten är betydligt sämre i socioekonomiskt utsatta stadsdelar.
Inte minst nordost.
Nya siffror visar att den simundervisning som skolan erbjuder på mellanstadiet är långt ifrån tillräckligt.

Göteborgs Tidningen skriver på ledarplats 16 september att ”simkunnighet håller på att bli ett privilegium”.
I takt med att simskolornas priser ökar i Göteborg, är det allt färre som har råd att lära sina barn simma.
På 10 år har Livräddningssällskapet mer än fördubblat sina avgifter, detta beror i sin tur på kommunens höga hyror av simhallarna.
Simskola kostar idag uppemot 1 450 kronor för en termin, det innebär nära  3 000 kronor för ett läsår.
Flerbarnsfamiljer har därför långt ifrån möjlighet att investera i simkunnighet för sina barn. Att lära sig simma har blivit en klassfråga.
Många familjer i stadens förorter och arbetarområden har inte råd eller möjlighet att låta sina barn gå i simskola.

På papperet har skolan ansvar för att alla barn kan simma i femte klass något som stadens politiker gärna hänvisar till för att undgå ansvar.
Ett tydligt exempel är när kommunalrådet Anna Johansson (S) hänvisar till detta när Göteborgs Tidningen ber henne kommentera den negativa utvecklingen i Göteborg.

Simkunnig är den som kan simma 200 meter. Kan man inte detta har man rätt till ytterligare simundervisning i skolan. Något som är långt ifrån en självklarhet med skolornas minskade resurser.
Att stadens ansvariga politiker blundar för säkerheten för stadens barn och unga avslöjar att de inte tar ansvar, det avslöjar återigen att de blundar för de ökande klyftorna.

Ansvariga politiker försöker lägga ut rökridåer om att man tar detta på allvar genom att förlägga Göteborgs nyaste simhall i Angered ”för att förbättra simkunnigheten”.
Men samtidigt stänger man Rannebergsbadet och Hammarbadet är hotat även om de tillfälligt räddats efter RS uppmärksammat hotet mot badet.
Rättvisepartiet Socialisterna kämpar för att det i Göteborg inte ska finnas någon som tvingas avstå simskola av ekonomiska skäl.

Kommunen har resurser att sätta in om de tar larmrapporterna på allvar. De kan ge ekonomiskt stöd till projekt som erbjuder gratis simundervisning.
De kan sänka kostnaderna för lokalhyror eller skjuta till extrapengar öronmärkta till simkunnighet till skolor i socioekonomiskt svaga stadsdelar.
Men först måste de erkänna att det finns ett problem för att arbeta fram en strategi för att öka simkunnigheten. I slutändan är det bara den politiska viljan det handlar om.
RS står för en politik för allmän simkunnighet.

Kristofer Lundberg
Utbildad simlärare och badmästare

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.