Tre städer protesterar mot rasism

Med tal och musik demonstrerade upp mot 100 människor i Göteborg mot afrofobi. Demonstrationer ägde rum även i Stockholm och Malmö efter den brutala attacken i Malmö på en pappa och hans ett och ett halvt år gamla son som ursprungligen kommer från Afrika.

Denny Jovanovic

Arrangörerna öppnade demonstrationen med livemusik. Den första talaren var Kicki, en av arrangörerna:
– Vi vill markera för polisen och andra att vi inte tolererar afrofobi som ofta ligger gömt bland det dolda. Fobier finns både psykologiskt och socialt och det är baserad på rädsla. Problemet är kränkningarna och hoten och det vill vi sätta stopp för.

Mellan talen spelade livebandet upp låtar, bland annat Bob Marleys låtar.

Sara från Vänsterpartiet var den andra talaren:

– Händelsen i Malmö är en av många händelser av hat och våld på grund av hudfärg. Vi måste alla ställa oss upp för ett samhälle fritt från rasism och för rättvisa.

Åsa, andra arrangören av demonstrationen, talade om bilden som ges av Afrika och hur det påverkar vårt sätt att se kontinenten, samt att vi måste skapa oss en mer förnyad och korrekt bild av Afrika.

Andra talare var bland annat Pia från Göteborgs Rättighetscenter, Stina Svensson från Feministiskt Initiativ och Ahmed från Pantarna – för en upprustning av förorten.

Denny Jovanovic talade för Rättvisepartiet Socialisterna. Han talade om kampen mot högerpolitiken och dess ökade klassklyftor, bostadsbrist och arbetslöshet som en huvuddel i kampen mot rasismen.

– Vi måste kämpa för att motarbeta rasisternas och högerpolitikernas försök att splittra, deras försöka att dela upp oss i svenskar och invandrare, sjuka och friska, arbetare och arbetslösa. Vi är inte varandras fiender utan tillsammans måste vi enas och kämpa för bättre villkor, sade Denny och avbröts av applåder.

– Vill man stoppa hatbrotten så måste man bekämpa orättvisorna i samhället och det gör man genom att enat kämpa mot nedskärningar på skolor, fritidsgårdar och vård

Åsa höll ett avslutande tal innan musik och allsång till låten ”Lean on me” fick avsluta demonstrationen. Demonstrationerna i Malmö, Stockholm och Göteborg var ett bra initiativ och en möjlighet till en breddning av den plattform som idag finns för det antirasistiska arbetet.

Minela Mahmutovic

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s