Rättvisepartiet Socialisterna: Ett år till valet

Lördagen den 15 september samlade RS till öppet möte inför kommande valår. Temat för mötet var Vad vill Rättvisepartiet Socialisterna.

Ett år till valet påw

Mötet hölls i ett uppsatt tält mitt på Hammarkulletorget och samlade 34 personer. Nyfikenheten om RS i området växer och även en och annan lokal socialdemokrat och vänsterpartist kom för att lyssna. Mötesordförande var Minela Mahmutovic, ordförande för RS Hammarkullen, som presenterade talarna.

Första talare var partiordförande Per-Åke Westerlund som kommenterade den politiska situationen i Sverige inför valet.

– Systemskiftet vi ser började inte med Alliansen 2006, det är en förändring över tid. Bildts regering 1990-93 införde friskolorna och tog bort förbudet mot bemanningsföretagen. Under åren därefter var det Socialdemokraterna som sänkte pensionerna, avreglerade energimarknaden och privatiserade bostadspolitiken.

– Lugnet på ytan upprätthålls av de fortsatta krediterna som gör att den privata konsumtionen kan öka. Men skuldsättningen i Sverige ligger på 163 procent av en årsinkomst, vilket är högre än innan krisen i USA.

Stefan Berg, ordförande RS Göteborg, pratade om vårdkrisen och protesterna som varit.

–  För att kunna sammanlänka de protester mot nedskärningarna som uppstått över hela Sverige så behövs det ett politiskt program och här kan vi som parti spela en stor roll. Vi kan vara den faktor som krävs för att avancera från spontana protester, förbi att utnyttjas som valapparat åt Vänsterpartiet, som Rädda Vården Skåne nu riskerar att göras, till att bli en oberoende kraft, en samling av kampvilliga grupper som kan resa krav på upprustning.

– Vi vet redan nu att det enda som skiljer Stefan Löfvén från hans vapendragare Fredrik Reinfeldt är färgen på kulisserna, men bakom ridån skriver de valmanifest med siktet inställt på en gemensam nämnare: oss. Arbetarklassen, fattiga, ungdomar och invandrare är alla måltavlor i högerpolitikernas krig, sade Caroline Holmgren, ordförande RS Biskopsgården.

– Rättvisepartiet Socialisterna ställer upp i valet 2014. Men till skillnad från övriga partier så går vi inte till val med löften vi aldrig kan infria. Det enda vi lovar är att fortsätta kämpa, konstaterade Caroline.

– Utåt sett förklarar borgerliga politiker hur det fria skolvalet skulle öka friheten och förbättra resultaten. Tanken var att en ökad konkurrens skulle ge en bättre skola. Men nu med facit i hand ser vi hur det endast har bidragit till att dela upp elever med olika klassbakgrund ännu mer, konstaterade Irma Mahmutovic, från Socialistiska Studenter.

– Antalet långtidsarbetslösa har nästan tredubblats under högeralliansens tid vid makten.Ungdomsarbetslösheten har ökat med 700 % under Reinfeldts tid som statsminister. Allt färre barn klarar skolan. Läsåret 2011/2012 var andelen elever som inte nådde behörighet till gymnasieskolan 12,5 procent. Det är en försämring med 20 procent sedan 2006. Regeringen har redan tagit bort 16 000 högskoleplatser, poängterade Johannes Lundberg, RS Sandeslätt.

Valfonden lanserades med ett mål på 50 000 kronor för Göteborg. Valfonden kommer senare vara en del av hela partiets valfond på riksnivå. 7 900 kronor samlades in på mötet.

Kristofer Lundberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.