Biskopsgården: Klasshatet tydligare än någonsin

Efter de omtumlande händelserna runt om i Göteborg med skottlossningar och ökad kriminalitet med dödlig utgång har flera initiativ tagits av flera organisationer. Under måndagskvällen hölls ett öppet möte för alla boende i Biskopsgården där man bjöd in politiker i stadsdelsnämnden Västra Hisingen.

Image

I panelen satt representanter från S, MP och M, polissektorn inom Biskopsgården Vårväderstorget samt ett handplockat chefsteam från stadsdelsförvaltningen. 400 mötesdeltagare fyllde hela Sjumilahallen vid Friskväderstorget. Håkan Persson (S), ordförande i SDN Västra Hisingen, öppnade upp mötet och därefter hölls en kort minnesstund för de som föll offer vid skottlossningarna. Inte långt därefter när alla i panelen hade fått presentera sig, avbröts de direkt av röster från publiken. Högljudda rop om att Biskopsgården behöver mer fritidsgårdar och aktiviteter för ungdomarna för att få stopp på kriminaliteten avlöste varandra. Mer röster från kvinnliga deltagare uppmanade att man måste investera i ungdomarna och kvinnorna i förorten.
”Ni är politiker i Biskopsgården, engagera er då i Biskopsgården!” hördes det från golvet.

Den ilskna stämningen inne i lokalen gick ingen människa förbi och att alla som samlats där var förbannade, blev snabbt ett faktum. Boende i Biskopsgården är väl medvetna om att det är sociala orättvisor och nedrustning som bär med sig den ökade kriminaliteten, men planer på hur vi ska få bukt på oroligheterna går isär. De flesta var där för att få ett svar, eller åtminstone en påminnelse om att det finns en plan för att stoppa den utveckling som sker, men under kvällen gavs inte ett enda svar på de frågor som ställdes och inte en enda konkret lösning från politikernas sida. Det var bara ett spel för galleriet och så fort det öppnades upp för diskussion från mötesdeltagarnas sida, så släcktes kamerorna ner. Krav om fritidsgårdar, mer jobb och bostäder, mer resurser till skolan var ständigt återkommande krav från mötesdeltagarna men det enda svar som kom var att de ”skissar på ett projekt”. Precis som en person ur publiken uttryckte det så ”skapas det dimridåer där alla skyller på varandra”.

Denny Jovanoimage-1vic, från Rättvisepartiet Socialisterna, reste sig upp och pekade på att oroligheterna och det ökade våldet är ett resultat av det allt hårdare samhällsklimatet och de allt större klassklyftorna. När panelen försökte avbryta talet så fick de som svar att ”vi ska kunna sitta här hela kvällen och natten om det behövs, för nu är det er tur att lyssna när vi snackar”. Det möttes av jubel och applåder från publiken.

Representanter från polisen släpptes in i paneldiskussionen men det dröjde inte länge innan mötesdeltagarna visade sin enorma avsky för hur polisen jobbar och att det känns osäkrare att ha dem i närheten. De kunde dock erkänna att deras närvaro i området är en kortsiktig lösning även om de har planer på att utöka sina insatser. Med i panelen fanns också tre ungdomar som jobbar som stadsdelsvärdar i Biskopsgården. De har fått i uppdrag att vara ute på gatorna och prata med ungdomar och agera som goda förebilder, men tyvärr fick de närmast inget utrymme att uttrycka sig.

Under Moderaternas trettio sekunder långa försvarstal i slutet av mötet, blev representanten avbruten av en röst från publiken som sa: ”Du är här som moderat va? Det är din politik som har skapat detta”.

Under hela kvällen uppmanade panelen publiken att komma med egna förslag, som sedan skrevs upp på de papper som dekorerade väggarna inne i hallen. Men tyvärr är vår erfarenhet vid det här laget, att det är som att tala för döva öron.

Det var en känsla av hopplöshet som vilade över de boende i synen på politikerna efter mötet, men det finns samtidigt en enorm vilja, frustration och medvetenhet om att förändra sin stadsdel, det råder det inga tvivel om. Rättvisepartiet Socialisterna  pekar på att det finns en väg ut ur situationen och det är genom gemensam kamp för trygghet och välfärd.

Denny Jovanovic
Caroline Holmgren

GP

GT

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.