Nedskärningarna skördar nya offer inom vården

I Metro tidigare i veckan kunde man läsa i en artikel att en 84-årig kvinna inte fått vårdplats med hjärtövervakning. Några timmar senare var hon död. Sahlgrenska hade plastbrist och kunde inte hjälpa kvinnan. Inspektionen för vård och omsorg anser nu att händelsen är allvarlig.

Sahlgrenska har anmält händelsen till Socialstyrelsen enligt lex Maria. I anmälan skriver man att den 84 år gamla kvinnan hade sökt akut hjälp på Sahlgrenska på grund av bröstsmärtor. Kvinnan lades in på den lungmedicinska avdelningen och då bröstsmärtorna blev värre undersökte jourhavande läkare om det fanns möjlighet att placera kvinnan på en vårdplats med möjlighet till hjärtövervakningen. Men det fanns det inte.

Några timmar senare avled kvinnan till följd av en hjärtinfarkt. I Sahlgrenskas lex Maria-anmälan menar man att händelsen berodde på platsbrist och ett högt inflöde av patienter. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har utrett händelsen och konstaterar nu bland annat att det är allvarligt att ett stort sjukhus som Sahlgrenska vid den aktuella tidpunkten inte kunnat erbjuda patienten en vårdplats med hjärtövervakning.

IVO menar också att den utredning som Sahlgrenska har gjort är otillräcklig då man inte har redovisat om man överhuvud taget undersökt möjligheten att flytta kvinnan till ett annat sjukhus.

Detta är ännu ett exempel på hur högerns nedskärningspolitik skördar offer för att säkra sin egen vinning. Det krävs en aktiv kamp på gräsrotsnivå som kräver ett stopp på att det är fattiga, sjuka och äldre som tvingas betala för kapitalismens kris. Detta är effekter av de många år av aggressiva nedskärningar och konstanta attacker mot vården och vårdpersonalen från högerpolitikens sida. Vi ser runt om i landet hur man så sakteliga organiserar sig i kamp mot nedskärningspolitiken, med nätverket Rädda Vården i Skåne, ockupationen av sjukstugan i Dorotea, barnmorskornas kamp för mer resurser och sjuksköterskestudenternas uppror för högre ingångslöner, för att bara nämna några. Detta samtidigt som andra nätverk, såsom Välfärd utan Vinst, också tar strid för ett stopp på högerns härjningar mot offentlig verksamhet.

Vad som också behövs är att facken mobiliserar sina medlemmar till kamp, vilket inte görs i någon större utsträckning ännu. Överhuvudtaget krävs det en ökad kamp för mer resurser till vården, framförallt för att råda bot på den extrema arbetsbörda som vilar på vårdpersonalens axlar.

Den 21 september kommer det att vara en landsomfattande protestdag mot vinster i välfärden, i dagsläget har tio städer slutit upp bakom Folkkampanj för gemensam välfärd. Rättvisepartiet Socialisterna kommer vara på plats på Gustaf Adolfs Torg kl 14.00.

Emma Öman

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.