Vacker manifestationen till minne av kuppen i Chile 1973

Vi minns Chile 73 – kampen fortsätter! Under den parollen samlades under kvällen 150 personer till minnet av 40 årsdagen av militärkuppen i Chile den 11 september 1973.

image

Manifestationen organiserades av Rättvisepartiet Socialisterna och inleddes med en tyst minut innan den öppnades av orkestern Göteborgskapellet som spelade Venceremos, Warzavjanka och El pueblo unido.

image

Sara Persson från Vänsterpartiet talade sedan.

– Det var inte bara Salvadore Allende som dog den 11 september utan tusentals och åter tusentals i Villa Grimbaldi och arenan i Santiago dit man tog politiskt aktiva. Vi glömmer inte vi förlåter inte. Sörj inte, organisera er!

Janette Montoya från Stödgruppen för Mapuchefolket talade om de mördade och försvunna mapucheindianer som än idag inte nämns bland de försvunna när man uppmärksammar kuppen. Hon läste sedan upp namnen på dem.

image

Efter ytterligare kamplåtar talade Stefan Berg för Rättvisepartiet Socialisterna.

– 300 000 torterades i mörka källarlokaler och på idrottsarenor. Tiotusentals politiskt och fackligt aktiva förföljdes, avrättades eller försvann. 3 500 mördades och än idag saknas 1 500 personer, 1500 familjer som ännu saknar svar.

Vissa sår läker aldrig och i demonstrationen fanns flera plakat på försvunna mödrar och släktingar till de många politiska flyktingar och deras barn som var majoriteten av manifestationen.

image

Efter att Göteborgskapellet avslutat med Internationalen tågade man tillsammans till Lejontrappan där ljus tändes och lades på båtar i kanalen med rosor och personliga brev till minne av försvunna och mördade.

Kristofer Lundberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.