Stoppa stängningen av Rannebergenbadet i Angered

Hårt slag mot Rannebergen och den utbredda ohälsan i nordöstra Göteborg när badet och gymmet stänger. Det många befarat sen Angered Arena öppnades är nu ett faktum. Rannebergens bad och gym stänger för allmänheten.
Offensiv berättade för ett par veckor sedan om hotet mot de mindre bad och gymanläggningarna i Angered, sedan nya arenan stått klar.
– Simskoleföräldrar och skolpersonal hade kontaktat oss då de inte fått några tider på Hammarbadet inför höstterminen med hänvisning till att det skulle stängas, berättar Johannes Lundberg, RS.

Rättvisepartiet Socialisterna sökte politiker i nämnden för en kommentar till ryktena, men utan resultat. I efterhand visar det sig istället att det är Rannebergsbadet som ska stänga för allmänheten. Bassängen kommer att hållas fortsatt öppen, men endast i utbildningssyfte för skolor och simföreningar.

Beslutet bör ses som en sakta stängning av anläggningen, men att bomma igen helt, ett år innan valet är inget politikerna i nämnden vill riskera. Ett politiskt drag som också måste genomskådas, nu kommer man säga att man inte stänger något, utan bara konverterar anläggningen i utbildningssyfte och längre fram då en verklig stängning blir aktuellt finns ingen allmänhet eller kundkrets som kan protestera.

Än en gång visas att budgeten är överordnad allt annat och den utbredda folkohälsan i nordöstra Göteborg, inte är något man är beredd att förändra.
Beslutet att stänga Rannebergsbadet kommer efter en överskattning av intäkterna på den nybyggda anläggningen i Angered Centrum. Förvaltningen förutom Angered Arena går enligt budget, men i och med nyetableringen så blir det hål i budgeten, närmare bestämt 5 miljoner under 2013. Extra anslag som ansökts för Angered Arena verkar ha avslagits av kommunstyrelsen. På detta sätt har politiken centralt skapat ett underskott, trots att pengar finns och tvingar nu fram nedläggningar av anläggningar som är gamla och på relativt kort sikt kommer kräva stora renoveringar.
För att nå en budget i balans kommer man utöver ”Förändrad inriktning för Rannebergsbadet” också inom förvaltningen tvingas till restriktioner av rekryteringar, timanställningar och övertidsuttag, som oftast drabbar de på golvet hårdast.

Att ”Göra Göteborg Friskare” som är idrott och förenings vision är, är ett sekundärt mål för politikerna. I dagsläget är hotet för Hammarbadet inte över trots nyligt tagna besparingsbeslut. I dagsläget pågår en konsekvensanalys hur en stängning av Hammarbadet skulle påverka den sociala aspekten i området.

Det som skulle bli en satsning blir i andra änden en nedskärning, precis som Rättvisepartiet Socialisterna varnat för.
–        I  delar av Angered lever man i snitt sju år kortare att jämföra med Hovås 26 minuter härifrån. Det är en skillnad i livslängd som mellan Sverige och Bolivia, därför behövs alla våra friskvårdsanläggningar i fullt fungerande skick, öppet för alla, säger Johannes Lundberg, tidigare anställd på Rannebergsbadet.

Den naturliga mötesplats som en gemensam anläggning är, stängs ner. De som regelbundet besöker Rannebergsbadet är bestörta. Med goda öppentider och låga priser så har det varit en rutin för många att åka hit. Badet har varit så populärt så även de som flyttat från Rannebergen har återbesökt badet, både för den trevliga anläggningen men även för att träffa gamla vänner. Priset för ett årskort på badet har varit 500 kr per år för pensionärer vilket kan jämföras med 1000 kr på Angered Arena.

–           Att bygga en byggnad för närmare en halvmiljard för att senare inte se till att satsa de resurser som krävs för att starta upp verksamheten. Målet att uppnå samma simkunnighet i Angered som i resten av staden kommer helt klart i andra hand, budgeten står över de målen, säger Joel Eriksson, anställd på Angered Arena.

Att Hammarbadet fortfarande finns kvar kan ses som en delseger, i början av terminen hade man uppifrån sagt att ingen simskoleverksamhet skulle finnas i anläggningen, nu är den igång. Men hotet finns i högsta grad kvar. Rättvisepartiet Socialisterna kräver att stängningen av Rannebergsbadet stoppas. Att utredningen av att stänga Hammarbadet slängs i papperskorgen och en utredning istället görs vad som behöver åtgärdas för att baden ska stå ytterligare 40 år och hur dessa förortsbad kan utvecklas för att förbättra hälsan och den kommunala servicen i områdena.

Rättvisepartiet Socialisterna är beredda att tillsammans med bad- och gymgäster försvara baden mot stängning.

Kristofer Lundberg
Utbildad simlärare och badmästare

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.