Unga kurder gjorde film för Rojava

Unga svensk-kurdiska ungdomar har tröttnat på den bristfälliga mediabevakningen över situationen för kurder i Syrien och västra Kurdistan. Med den utgångspunkten bestämde sig två unga tjejer, Şîlan Bicen och Pîroz Încî att själva upplysa om situationen.

image

Till sin hjälp fick de med sig några kända såväl kurdiska som svenska personligheter, däribland Jiloan Hamad och Dilsa Demirbag-Sten, Timbuktu, Jonas Gardell och Lars Ohly. En kortfilm som enkelt men kraftfullt belyser situationen i Rojava har till syfte att samla in pengar till civilbefolkningen.

Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna pratar med filmskaparna Şîlan Bicen och Pîroz Încî.

– Filmen laddades upp på Youtube och fick på tre dagar över 16 000 träffar, berättar Pîroz Încî.

– Filmen kom till under den period som övergreppen var som flest och känslan av maktlöshet som starkast. Bland våra vänner, i våra familjer och olika kurdiska forum var folk så djupt berörda och ledsna att man nästan kunde ta på spänningen i luften. Man var inte bara ledsna för att det sker men för att ingen verkade bry sig och att vi inte kunde göra något åt det, berättar Şîlan Bicen.

– Vi tänkte att det var dags för något nytt, något som ingen provat förr och någonting som väcker uppseende. Folk i vår omgivning bollade med idéer fram och tillbaka och Pîroz fick idén om ett Youtube-klipp och vi såg potentialen i hur detta kunde utvecklas och därefter började det hela, fortsätter hon.

– Vi har lagt ned mycket tid och slitit hårt. Vi skev personliga brev till de som är med i filmen för att få med dem, förklarar Şîlan Bicen.

– Till vår stora glädje har filmen haft en stor effekt i social media. Den har bara på några få dagar nått ut till otroligt många människor som har delat Youtube-klippet, säger Pîroz Încî.

image

– Hittills har SVT och Sydsvenskan uppmärksammat filmen och kurdernas situation i Rojava, norra Syrien och fler nyhetsmedier har visat intresse för filmen sedan vi legat på.  SVT:s nyheter rapporterade om filmen igår (7 sept).

– Bara det senaste två dygnen har filmen genererat mer än 2 000 delningar på Facebook och twitter, säger Pîroz Încî.

– Och hemsidan spridits och gillats nästan 11 000 gånger, fyller Şîlan Bicen i.

Som Rättvisepartiet Socialisterna tidigare uppmärksammat var kurderna de första att befria sina områden från Assad-diktaturen och har lyckats behålla kontrollen över flera städer i Rojava, västra Kurdistan. Men striderna har intensifierats sedan i juli och en eskalerande konflikt har skördat många offer och 10 000-tals på flykt. Tack vare kortfilmen har de unga tjejerna idag lyckat bryta igenom mediatystnaden.

Kristofer Lundberg

Se filmen på http://www.rojava.se

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s