Studenter visar vilja att kämpa för bostäder

Socialistiska Studenter i Göteborg hade sitt upptaktsmöte den 19 augusti inför skol- och universitetsstarten. De diskussioner och idéer som fördes fram på mötet kring kampanjer och ingripande på skolor och universitet visar på hög kampvilja.
Socialistiska Studenter (SST) finns även på andra håll i världen. Särskilt aktiva är de i England då de bland annat med kampanjen ”Youth fight for jobs” (Ungdomar kämpar för jobb) samlade tusentals studenter och unga på möten och protester mot högerpolitikens nedskärningar och för jobb med bra arbetsvillkor till unga.
På upptaktsmötet samlades studenter från bland annat Göteborgs Universitet, folkhögskola och Komvux för att planera inför kommande kampanjer på skolor och universitet. Sett till diskussionerna var bostadsfrågan en av de viktigaste frågorna att driva för Socialistiska Studenter. Den bostadssituation som råder i främst storstäderna i Sverige idag är något som har slagit hårt mot studenter.
Det är idag vanligare bland många studenter att hyra ett rum eller i värs-ta fall en soffa hos någon, än att ha en egen lägenhet. Har man som student tur att få en lägenhet är det många som är i dåligt skick med mögel, vägglöss och råttor springandes i korridorerna.
Att SST ska delta på manifestationen i Göteborg på den landsomfattande protestdagen den 21 september mot vinster i välfärden var en självklarhet bland deltagarna på upptaktsmötet. Privatiseringar och nedskärningar på skolor och komvux har visat på de konsekvenser det får för både lärare och studenter. Även det nya förslaget från regeringen om att privatisera universiteten är ytterligare en av faktorerna till varför SST kommer att delta på manifestationen, för en kamp mot privatiseringar och nedskärningar och för bra jobb och bostäder åt alla.
Med ungdomstidningen Revolt kommer SST att ha bokbord, för att organisera studenter i ett alternativ till det kapitalistiska system som världen över försämrar levnadsvillkoren för ungdomar.
Arbetslösheten världen över ökar och särskilt bland ungdomar där siffran ligger på över 50 procent i somliga länder. SST vill organisera studenter och föra dem från skolor och universitet och ut på gatorna i kamp för deras rätt till bra jobb och bostäder, för en upprustning av skolorna, inte nedskärningar och privatiseringar, mot rasism och sexism på skolorna, för icke heteronormativa undervisningar och läroböcker med hbt-perspektiv, för en studielön och gratis utbildning och för allas lika villkor!
Minela Mahmutovic
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.