Stoppa massakern i Rojava – För ett fritt Kurdistan

Det syriska inbördeskriget har ytterligare utvecklats i sekteristisk riktning. Det tidigare av kurderna befriade västra Kurdistan, Rojava, i norra Syrien har efter att FSA-gruppers attacker förvandlats till ett slagfält av våld med kidnappningar, våldtäkter och massavrättningar. Städer och byar har utsatts för attacker som endast kan betecknas som etnisk rensning.

De senaste veckornas händelser har kastat in västra Kurdistan i en kritisk situation efter att blodiga strider utbrutit mellan den så kallade Fria Syriska Armen och Folkets Försvarsstyrkor YPG. Kurdistan har återigen blivit en bricka i stormakternas spel där utländska makter försöker vinna inflytande genom lokala och regionala ombud. En anledning till imperialismens stöd till de väpnade grupper som nu attackerar västra Kurdistan är att 60 procent av Syriens oljetillgångar ligger i det kurdiskt dominerade området.

Det revolutionära uppsving som startade efter revolutionen i Tunisien och Egypten gav inspiration till befolkningen i Syrien och inte minst i Rojava, att göra uppror mot Assad. Kurderna har spelat en viktig roll i den folkliga rörelsen mot regimen och varit en självklar del av upproret mot Al Assads diktatur. När upproret mot Assad inneleddes var kurderna de första att befria sina områden från diktaturens grepp.

Men när den kurdiska självorganiseringen inleddes konstaterade snabbt den turkiske president Erdogan att detta inte skulle tolereras av Turkiet. Turkiet som tidigare var allierad med Al Assads diktatur är nu en av dess fränaste kritiker på grund av sina imperialistiska intressen i regionen. Erdogans motstånd ligger i att ett kurdiskt självstyre i norra Syrien skulle inspirera den kurdiska kampen i Turkiet för självstyre och troligtvis stärka Kurdiska Arbetarpartiet (PKK) ytterligare. Turkiet hotade med att man skulle vara beredda på att ingripa militärt, vilket de nu gjort. Motstånd mot kurdiskt självstyre fanns också tidigt hos FSA som uttalade att de skulle ställa sig vid Turkiets sida för att krossa ett kurdiskt självstyre.

Den kurdiska befolkningen i Syrien som utgör 12 procent av landets befolkning har nu tvingats in i ett trefrontskrig i sin kamp för demokrati, frihet och rätten att kontrollera sina egna områden, i takt med att inbördeskrigets Syrien nått nya nivåer. Jihadister i Al Queda-kopplade Al Nusra säger sig ha som uppgift att utrota kurderna efter uppmaningar av imamer genom så kallade fatwor.

flykt

Islamistiska grupper härjar med stöd av Turkiet och Saudiarabien och dess allierade inom FSA. Dessa sprider med sin terror skräck i civilbefolkningen och 10 000-tals har flytt städer och byar. Kurderna är nu hårt pressade av såväl grupper inom den väpnade oppositionen FSA, Turkiet och den syriska diktaturen. När Offensiv går i tryck bombar Assadregimens stridsflygplan YPG-posteringar i Derik. Samtidigt kom rapporter om att Turkiet och Al Nusra beskjuter staden Sere Kaniye med tungt artilleri från den turkiska gränsen. Som Rättvisepartiet Socialisterna rapporterade redan i november 2012 stod strider mellan grupper inom FSA, understödda av turkiskt artilleri och de kurdiska styrkorna YPG. Sedan i slutet av juli har detta förvärrats.

Massakerna på civila män, kvinnor och barn utförda av Al Nusra har skapat rädsla och tusentals kurdiska invånare har flytt sina hem. Nya rapporter vittnar om massakrer på uppemot 450 kurder. Attackerna har framförallt riktat sig mot barn och kvinnor.

Medan den traditionella median i stort är tyst om vad som sker i västra Kurdistan sprider sig foton och You Tube-klipp på sociala medier som vittnar om den brutalitet som riktas mot kurderna från islamistiska rebeller. Bilderna vittna om skjutna, knivskurna, torterade och stympade kvinnor och barn. Ett videoklipp visar hur rebeller skär upp magen på en gravid kurdisk kvinna och knivdödar fostret. Andra hur kurdiska och andra minoriteter bränns levande när de kastas in över öppen eld.

ypg

I de kurdiska städerna har man därför bildat egna medborgargarden eller anslutit sig till folkmiliserna för att försvara sina områden och tillgångar. Striderna har lett till att hundratals om inte tusentals unga män och kvinnor anslutit sig till den kurdiska gerillan YPG som idag samlar milisstyrkor representerade av alla folkgrupper.

”Tidigare under veckan bildade Folkets Försvarsenheter YPG en sjätte bataljon i staden Tiltemirs. Majoriteten som har anslutit sig är av arabisk bakgrund. En medlem vid namn Yasin Bekir berättar att när han insåg att YPG skyddar samtliga folkgrupper i regionen utan att göra skillnad, bestämde han sig för att ansluta sig till styrkan. En annan medlem vid namn Ibrahim Hassan berättar om massakern på kurderna som Jabhal al-Nusra ligger bakom. Han uppger att det brutala övergreppet, terrorn och massakern på kurderna som han själv har bevittnat fått honom att ansluta sig till YPG”, rapporterar kurd.se.

Sedan den 29 juli har två kurdiska städer, Tel-Aran och Tel-Hasel i utkanten av Aleppo varit under brutala attacker med politiska mord och massakrer mot hundratals civila kurder. Överlevande har vittnat om hur 70 kurder avrättats. Kurdiska hem har vandaliserats eller jämnats med marken.

300 civila hålls än som gisslan, tusentals har flytt i skräck. Sedan dess är de två städerna under belägring och isolerade. Vittnen som tagit sig ut berättar om hur rebeller massakrerar folk i något som bara kan beskrivas som etnisk rensning.

I Rojava fylldes tidigare i år städerna av fredliga massprotester och begravningar av martyrer har förvandlat städernas gator till folkhav. Idag är det istället en flod av flyende civila samtidigt som kurdiska folkmiliser försöker försvara och återta byar och städer.

Turkiets inblandning går inte att ta miste på. Fraktioner ur FSA har efter attacker kunnat retirera in i Turkiet som har grupperna under sitt beskydd inom landets gränser. Striderna har intensifierats med turkisk artilleribeskjutning över den syrisk-turkiska gränsen som understöd för FSA:s väpnade grupper. FSA samlar närmare 100 rebellgrupper under sitt paraply varav vissa agerar direkt på uppdrag från den turkiska staten som inte vill se ett fritt och självständigt kurdiskt styre.

Rättvisepartiet Socialisterna fördömer starkt de väpnade attackerna och massakrerna som riktas mot Rojava. Det är idag tydligare än någonsin att kurdernas kamp är en del av en internationell kamp mot kapitalet.

Kurder lever under ett brutalt förtryck inte bara i Syrien utan också i Turkiet och Iran. De har varit förtryckta, trakasserats och förnedrats allt sedan de imperialistiska makterna delade upp Kurdistan mellan sig. Efter första världskriget undertecknade de imperialistiska länderna Lausanne-föredraget, där kurderna fråntogs alla rättigheter. Sedan dess har det kurdiska folket mördats, deporterats, trakasserats och förföljts.

Rättvisepartiet Socialisterna försvarar det kurdiska folkets rätt att få bestämma sin framtid och kontrollera sina områden, makten ska inte ligga i Washington, Ankara, London eller Bryssel. Varken Nato, EU eller FSA har rätt att inskränka kurdernas rätt till självbestämmande eller rätten till en egen stat, om man vill ha det.

När kurder attackeras av Assadregimen eller när FSA-rebeller går in i kurdiska byar och städer har det kurdiska folket rätt att försvara sig. Det går inte att försvara sig i ett inbördeskrig på pacifistisk grund.

RS försvarar således det kurdiska folkets rätt till ett väpnat självförsvar och som marxister står vi för att detta folkförsvar bör organiseras demokratiskt underifrån. Men kurdernas kamp kan inte enbart vara väpnad. Enbart gerillakrigföring, även under pågående inbördeskrig är en återvändsgränd. Kurderna utgör drygt en tiondel av den syriska befolkningen. Istället måste den väpnade kampen kombineras med appeller till kurdiska och syriska arbetare inne i Syrien. Kurder utgör cirka 15 procent av befolkningen i Turkiet. Även appeller till turkiska arbetare inne i Turkiet om att själva ta kamp och stödja det kurdiska motståndet är nödvändigt.
President Erdogan är idag själv hårt pressad på hemmaplan där kampen på Taksimtorget har visat att en enad kamp är möjlig.

RS förespråkar de kurdiska massornas demokratiska kontroll av sin egen kamp genom folkliga gräsrotskommittéer, detta skulle kunna erbjuda en verklig grund till ett genuint folkstyre. Det är endast en enad arbetarklass som besitter den styrka som kan förändra samhället i grunden.

Vi vill varna för alla illusioner om att EU, USA eller FN skulle kunna erbjuda någon lösning. Historien har visat att dessa imperialismens redskap har svikit kurderna gång på gång. Det kurdiska folket klarar sig utan amerikanskt medlidande eller svenska tårar, de kan bara lita på sin egen styrka, men för att segra måste de koppla sin kamp till kampen mot det internationella kapitalet. Kampen för ett fritt och demokratiskt Kurdistan är också således en kamp för ett socialistiskt Kurdistan.

Kurdernas kamp handlar om nationalisering och kontroll över oljan, jordreform, modernisering av jordbruket, konfiskering av alla utländska bolags tillgångar och en planerad ekonomi för social rättvisa. Verklig demokrati måste garantera och skydda alla minoriteters rättigheter. Det är vad som krävs för att vända på den nuvarande utvecklingen.

I tider av revolution och kontrarevolution ska vi inte blanda ihop vänner och fiender.
Att vara motståndare till Assaddiktaturen är inte detsamma som att vara progressiv eller revolutionär. RS stödjer det folkliga upproret i Syrien och kampen för att störta Al Assads diktatur. Kampen mot denna blodiga tyrann är legitim även med vapen i hand. Men vi betonar att en rörelse mot Al Assad måste garantera alla minoriteters rättigheter, däribland stödja det kurdiska folkets krav och rätt till en egen stat. Kurdistans befrielse är starkt sammankopplat med Syriens befrielse och de revolutioner som pågår i Mellanöstern och Nordafrika. För socialister handlar det om att analysera och ingripa i den nuvarande utvecklingen och lägga grunden för en självständig arbetarorganisering.

Mellanösterns framtid står mellan kapitalismens krig, diktatur och blodiga sönderfall eller socialistisk demokrati, fred och utveckling

Kristofer Lundberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s