Studenternas krig mot vägglöss och råttor

Det sedan länge pågående kriget mellan Sveriges studenter och bostadsmarknaden trappas upp. Det vittnas om trångboddhet, vägglöss, råttor i korridorerna och paradoxala hyreshöjningar men trots det så tvingas studenterna själva att ta fighten för att få en dräglig boendesituation.

I ett studentboende i Bromma vaknade studenterna av att det sprang råttor i lägenheten. När detta togs upp med hyresvärden Micasa Fastigheter så var svaret att det inte var något som de kunde göra någonting åt. Studenterna fick själva försöka göra det bästa av situationen genom att täppa till hål och gillra fällor. Men det är inte bara råttorna som studenterna tvingas att tampas med, det bristande underhållet av lägenheterna med vägglöss, spruckna lister och stopp i avloppen tvingar också fram upprepade samtal till hyresvärdarna utan någon respons. Micasa säger sig vara medvetna om problemet men menar att det är hyresgästerna som måste ta sitt eget ansvar. Mycket mer än så är det inte.

Den akuta bostadsbristen i Sverige är inte en hemlighet, när någon flyttar ut flyttar en annan in och på så vis kan fastighetsägare upprätthålla den dåliga standarden och de allt för höga hyrorna. Den som inte lyckas få tag på en lägenhet, får försöka klara sig bäst den kan genom att flytta in i tillfälliga boenden. Det kan vara allt från att hyra ett rum till överpris, soffsurfa, flytta in i en inredd container som kostar mer än halva studiebidraget att hyra eller packa ihop sig som sillar i en redan trång lägenhet. Allt för att få tak över huvudet.

Det är inget unikt fenomen, samma problem råder överallt i landet där hyresvärdar och fastighetsbolag vägrar ta ansvar för det katastrofala skick som studentbostäder ofta har.  Och när etablissemanget åter tar ord som ”brist på ekonomiska resurser och medel” i sin mun som svar på bostadskrisen så måste vi vara de första att avslöja deras lögner. De tilltänkta och lovade siffrorna på antal studentlägenheter som ska byggas och hur många som de facto har byggts under de sista åren, är inte ens i närheten av det behov som finns idag.

Nyligen fick studenter på Pilegårdsgatan i Göteborg ett besked om hyreshöjning på 25 procent av Stena Fastigheter. Med beskedet på lådan skickade de med det gamla hyreskontraktet som hyresgästerna själva fick säga upp för att sedan skriva på det nya kontraktet med den nya hyran. Men någon upprustning var det aldrig tal om, trots den låga standarden på studentlägenheterna. Istället var beskedet att de inte hade höjt hyran på flera år.

Men där har studenterna börjat ta strid genom att sätta upp lappar i korridoren och ha namninsamlingar med budskapet ”Skriv inte på kontraktet, betala inte den nya hyran!” Genom Hyresgästföreningen kommer de att bestrida höjningen.

Den låga hyran har fram tills nu varit anledningen till varför de kunnat acceptera den låga standarden på lägenheterna, med dålig ventilation och ofräscha gemensamma utrymmen. Studenterna hoppas på en prövning av lägenheterna för att på så sätt få en korrekt bedömning av hyran.

Offensiv har tidigare skrivit om de hyreshöjningar med upp till 60 procent som väntar för boende på Pennygången i Göteborg, som också förvaltas av Stena Fastigheter. De hyresgäster som inte har råd att betala hyran efter höjningen har fått börja se sig om efter nya boendelösningar.

Det blir tydligt att det inte handlar om att förvalta och rusta upp de studentbostäder som finns utan om huruvida det går att tjäna mest pengar på dem. Men det går att i enad kamp ta strid mot de som besitter makten. Studentföreningar som hyresgästföreningar måste tillsammans med de boende gå samman och kräva en massiv byggkampanj för billiga och bra bostäder där du inte behöver dela rum med vägglöss eller råttor. Men vi måste också kräva en upprustning av de lägenheter som inte håller måttet och av miljonprogrammen. Genom att ta strid under gemensamma paroller kan vi pressa politiker underifrån och därmed ta makten dit den hör hemma.

Caroline Holmgren

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s