Vårdkris måste mötas av kamp

Efter en sommar av kris i vården med kraftig underbemanning, stängda vårdavdelningar och stress för personal med sämre vård som följd, så fortsätter larmrapporterna att komma in. Denna gång från Sahlgrenska (SU) i Göteborg.

Vårdförbundets skyddsombud Peter Rainé har nu anmält sjukhusledningen till Arbetsmiljöverket, för brott mot både arbetstids- och arbetsmiljölagen. Till tidningen Arbetet berättar han att det under ett  helt dygn i juli bara fanns en ambulans i drift i centrala Göteborg. Normalt ska fyra ambulanser köra, och följden blev att personalen inte fick möjlighet att äta eller ta paus mellan körningarna.

Inte bara ambulansvården har drabbats av personalbristen – medicinakuten på Mölndals sjukhus tvingades stänga, och Vårdförbundet rapporterar att patienter skrivs ut i förtid och operationer skjuts på framtiden.

Sjukhusledningens svar på Rainés anmälan har varit att ta fram en rad lösningar, varav ingen kan bli aktuell att genomföra innan hösten. Samtidigt så medger man att det finns problem, verksamhetschef Anna-Karin Juwél-Egelad konstaterar att ”i situationer med hög belastning i kombination med för få tillgängliga resurser kan problem uppstå att få ut måltidsuppehåll i rimlig tid”. Men förståelsen för att situationen är akut lyser med sin frånvaro. En översyn av bemanningen pågår, men problemet med underbemanning är inte nytt, vare sig i Göteborg eller på andra sjukhus i landet.

”Lösningen” att erbjuda de sjuksköterskor som skjuter på sin semester ekonomisk ersättning är inte heller unikt, utan har förekommit på flera sjukhus, och inte bara i år. På Södra Älvsborgs sjukhus i Borås var det på förslag av facket som ersättningen antogs. Dock så är det bara på SU som kritiken har tagit sin form i en anmälan till Arbetsmiljöverket.

Fackföreningarna måste ta strid för sina medlemmar, istället för att bidra till undermåliga lösningar som inte på sikt förbättrar arbetsmiljö och bemanning. Att få 5 000 kronor extra i lön för att man inte tar ut sin semester kan vara direkt kontraproduktivt för vårdpersonalen som i allra högsta grad behöver den återhämtning som semestern ska vara. Samtidigt så är hotet om att bli inbeordrad under sin semester överhängande för många. I GP 25 juli kritiserar Vårdförbundet i Västra Götaland SU:s sjukhusdirektör Ann Söderström för den förda personalpolitiken som huvudskälet till bristen på sjuksköterskor. Trots att 4 000 studenter utexamineras varje år så saknas det ständigt personal. Låga ingångslöner, obefintlig löneutveckling, bristande möjligheter till vidareutbildning, neddragning av vårdplatser och en ständigt försämrad vårdsäkerhet är bara några av de anledningar de anger som skäl till att hälften av de nyutexaminerade söker sig till Norge istället för att arbeta i Sverige.

För att få till skott en förändring kommer det krävas kamp, och för framgångsrik kamp krävs det att facken involverar sina medlemmar på sjukhusen över hela landet. Sjuksköterskeupproret har lyckats få upp kravet på en höjd ingångslön på dagordningen men att vägra ta anställningar som inte erbjuder rätt lön är inte nog. Politiska krav på upprustning måste knytas till kraven på högre löner – mer pengar till vården som helhet, ett stopp på nedskärningar som drabbar personal och patienter, krav på ett stopp på privatiseringar av all sorts vård, från vårdcentraler, hemsjukvård och enskilda avdelningar på sjukhusen.

De initiativ som tagits – barnmorskeupproret, studenternas 24 000-uppror och Rädda vården i Skåne skulle kunna knytas samman på riksnivå, ett nationellt möte för vårdpersonal villiga att gå till strid för sina arbetsvillkor, där en plattform med gemensamma krav kunde antas skulle kunna sätta press på fackförbunden att ge aktivt stöd till protesterna. Rädda Vården i Skåne har redan anslutit sig till Folkkampanjen för Gemensam Välfärd och kommer delta i protesterna den 21 september.

Manifestationer och till och med strejker, med krav på demokratisk kontroll av vården – att arbetare och brukare ska vara de som styr resurserna –  har potentialen att få stort stöd bland allmänheten och arbetare inom både offentlig och privat sektor.

Stefan Berg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.