Bristande kunskap om hedersvåld i Sudan kan kosta Teysir livet

Taysir Abubakar Omer Ahmed kom från Sudan i december 2008. Hon träffade en man bosatt i Sverige som hon gifte sig med mot familjens överhuvud storebroderns vilja. Brodern hade bestämt att Taysir skulle giftas bort med en kusin. Hon trotsade familjen i hopp om ett eget liv, idag sitter hon i flyktingförvar och hotas av utvisning tillbaka till Sudan.

sudan women laches

Teysir är idag 35 år gammal. I hela sitt liv har hon upplevt hedersförtrycket. Den sju år äldre brodern är familjens försörjare och då också den ansvariga vid beslut rörande familjen då föräldrarna blivit gamla. Hon har sedan barnsben kontrollerats, först av fadern och nu av brodern. Som barn fick hon bara gå till skolan i sällskap av manlig släkting, antingen sin bror eller kusiner. Varje steg utanför huset fick brodern veta. Det tog henne 28 år att bestämma sig att bli fri.  En frihet nu Migrationsverket tagit ifrån henne.

För att ta kontrollen över sitt eget liv flydde hon landet med den man hon gift sig med och fick för första gången någonsin kontrollen över sitt eget liv. Mannen hjälpte henne med de papper som behövdes och de lämnade Sudan.
Efter ett och ett halvt år som gift skilde de sig. Äktenskapet fungerade inte. Hon har än idag en bra relation med sin exman men lever inte tillsammans som par. I tron på det svenska rättssystemet valde hon att meddela att hon skilt sig och sökte istället om asyl.
– Jag ville inte låsas vara gift bara för att vänta på papper. Jag ville göra rätt för mig. Nu kan det kosta mig livet, säger Teysir till Offensiv.

2010 blev hennes pappa sjuk och Teysir ville besöka honom på sjukhuset. I hemlighet åker hon tillbaka till Sudan för att be om ursäkt för att hon inte haft kontakt med familjen. För att inte kännas igen besöker hon fadern iklädd burka, men sjukhusets personal kontaktar brodern som kommer till sjukhuset känner igen henne. Brodern misshandlar henne och hotar att döda henne för att ha brytit mot hans regler. Hon grips av polis och lyckas inte ta sig ur deras förvar utan att muta sig fri.

– Migrationsverket blundar för den verklighet kvinnor i Sudan möter. De har inga rättigheter. Om en kvinna gifter sig mot familjens vilja riskerar hon att dödas i namn av familjens heder. Om en kvinna skiljer sig från sin man riskerar hon att isoleras och stötas ut och saknar försörjare, berättar Teysir med gråten i halsen.

För Teysirs del är det än värre. Hon har både gift sig mot familjens vilja och dessutom skilt sig från den mannen.
– Kvinnor blir socialt isolerad i bästa fall, dödad i värsta fall. En kvinna saknar de medborgerliga rättigheter som man i Sverige tar för givet, säger hon.
– Männen är rädd att deras kvinnor ska skilja sig om de umgås med en kvinna som skilt sig. Det handlar om männens kontroll över kvinnor.
– Myndigheter erbjuder oss inget skydd. Om kvinnor klagar på männen svarar myndigheterna att han är dess förmyndare och ansvarig. Kvinnan riskerar istället själv straff för att ha vänt sig mot männen.
Oftast är det männen som avgör om en kvinna är gift eller ogift. Myndigheterna lyssnar på männen.
– Enligt islams lagar ska det vara två kvinnors röster mot en man, men i Sudan spelar det inte någon roll hur många kvinnors röster du har, mannen har alltid rätt hans ord är det som avgör.
– Jag tillhör en folkgrupp där kvinnan stenas om hon rymmer från familjen. Det är en stark hederskultur som Migrationsverket inte verkar ha kunskap om. Om man bryter mot familjens heder upprättas den enbart med att kvinnan betalar med sitt liv och blod, berättar Teysir och man märker tydligt hur skakad hon är.

I Teysirs fall är familjen ett större hot än myndigheterna.
– Tortyr i hemmet och sedan död är vad som väntas den som vanhedrar familjen.  Min bror har dessutom kontakter högt upp inom myndigheterna han skulle veta var jag är samma dag som jag landar, berättar hon.
– Pengarna styr i landet även om man skulle sakna kontakter. Det finns inget rättssamhälle. Landet präglas av korruption.

Migrationsverkets bristande kunskap om Sudan och hedersförtryck riskerar att kosta Teysir livet. Hela hennes liv har hon kontrollerats, misshandlats. Hon lider än idag om minnena hur hennes bror misshandlade henne med en stol för att hon inte lyssnat. Hon har svårt att tala om sin uppväxt och tid i Sudan även som vuxen kvinna men berättar hur brodern slagit henne med käpp vid de tillfällen hon inte lyssnat.
Hon fick inte gå ut själv utan kontrollerades av brodern eller äldre kusiner. Vid ett tillfälle rymde hon ut i hopp om att brodern inte skulle få veta. Han kom på henne och skar hennes ben och hotade att kapa det om hon gjorde om det. Ett djupt ärr visar än idag  att han menar allvar.
Brodern har även skurit upp hennes ansikte i kinden, vilket påminner henne varje dag hon ser sig i spegeln. Detta är något hon berättat för Migrationsverket, men när hon nu i efterhand fått hjälp att gå igenom sina papper märker hon att det inte finns med.

Rättvisepartiet Socialisterna protesterar mot hotet om utvisning av Taysir Abubakar Omer Ahmed. Vi kräver att hennes fall prövas på nytt och att Migrationsverket tar hänsyn till de hot som kvinnor i Sudan lever under och att hon på den grunden beviljas asyl.

Kristofer Lundberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s