400 på CWI:s internationella kaderskola

Cirka 400 socialister från 33 länder deltog på året CWI-skola i Leuven, Belgien, den 21-26 juli. Årets skola var en stor succé, med direktrapporter från massrörelserna i Turkiet, Brasilien, Grekland, Spanien, Portugal, med flera.

image

Särskilt dramatiska var rapporterna från Tunisien, då vi mitt under skolan nåddes av nyheten om mordet på oppositionsledaren Muhammad al-Brahimi, som mördades med 11 skott utanför sitt hem. Det var andra gången på ett halvår som en ledande vänsterpolitiker mördades och det besvarades omedelbart med generalstrejk och ockupation av regeringsbyggnader i många provinser.

Skolan inleddes med en rapport om gruvarbetarnas kamp i Sydafrika och hur massakern i Marikana i augusti i fjol blev en avgörande vändpunt i landets utveckling. CWI i Sydafrika har spelat en nyckelroll i att hjälpa till att organisera de oberoende strejkkommittéerna och i bildandet av det nya partiet Workers and Socialist Party (WASP).
Sedan följde av diskussioner om krisen och kampen i världen, Europa och bygget av CWI.

Under skolan hölls också ett flertal mindre kommissioner för att fördjupa sig i olika länder, teman kring partibygget, kampen mot kvinnoförtryck, homofobi och rasism, bland andra.

På onsdagskvällen hölls ett stormöte till minne av 75-årsjubileumet av grundandet av den Fjärde Internationalen 1938, som bildades för att samlade de socialister som försvarade de revolutionära traditionerna mot stalinisternas och socialdemokratins svek.

Det inleddes med rapporter från Brasilien, Irland och Hong Kong, och avslutades med en appell från Peter Taaffe, generalsekreterare i Socialist Party (CWI i England/Wales) där han visade hur nya möjligheter öppnas upp för arbetarkampen runt om i världen och bygget av ett socialistiskt alternativ i ­masskala. 

Marcus Kollbrunner

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.