RS lämnade över 2 533 namn för upprustning av förorten

Rättvisepartiet Socialisterna överlämnade igår 2 533 namnunderskrifter till SDN Angered med krav på att Rusta upp förorten, för trygghet och välfärd. Flera boende i Hammarkullen deltog med Rättvisepartiet Socialisterna i överlämnandet och extra stolar fick bäras in i omgångar när salen fylldes. 75 minuters debatt följde sedan mellan nämndens politiker och de boende i Hammarkullen.

KL lämnar protestlistor

 


Kristofer Lundberg, Rättvisepartiet Socialisterna lämnade över namnen efter ett kort anförande och en rad frågor.

– Har verkligen nämnden förstått allvaret i situationen när man idag fyra veckor senare ännu inte besökt Hammarkullen, dess befolkning eller arbetsplatser efter skottlossningen.
– Förstår nämnden det politiska ansvar som vilar på politikerna som fattat beslutet om sociala nedskärningar som ligger till grund för oroligheterna.
– Kan nämnden erkänna det totala misslyckande som omorganisationen av skolorna inneburit och därigenom rätta till de problem som uppstått, frågade Kristofer Lundberg RS.

Elisabeth Svedestad (S) var först ut från den styrande majoriteten.
– Jag är inte rädd att försvara omorganiseringen av skolan. Stängningen av två skolor har inneburit fler lärare, påstod hon.

Kristofer Lundberg begärde replik och frågade hur många? Då skolornas lärare och rektorer menar att inga fler resurser tillkommit.

Elisabeth Svedestad svarar,
– Jag är ingen politiker som gillar att kasta siffror omkring mig, dessutom kan jag dem inte.

Thomas Segerstedh stadsdeldirektör svarade senare.
– Ni har rätt. Vi har fler elever, det slog fel. Därav sitter vi. Meningen var fler lärare, inte att spara pengar, däremot slog prognosen fel, vi fick mer anhöriginvandring att belasta skolorna än vi räknat med, säger Thomas och försöker vända fokus från nedskärningar till invandring.

– Hammarkullen har lämnats åt sitt öde, ingen av er gör något, säger en boende

Nämndens ordförande Ali Moeeni Socialdemokraterna.
– Det är orättvis att säga att vi inte bryr oss. Båda blocken tittar på hela Angered, menade han.

En boende svarar
– Det känns otryggt att bo i Hammarkullen, när de säljer droger helt öppet. Barn borde kunna vara ute och leka utan rädsla för de som kör mopeder.

En annan fortsätter.
– Hammarkullen är ett döende torg, så länge avsaknaden av social service fortsätter kommer drogerna fortsätta ha en central plats. Att skicka fler poliser är inte lösningen, ni måste se till problemets orsak och vilka politiska beslut ni tar.

Ali Moeeni (S)
– Vi känner oro och vill göra något. Vi har skickat uppdrag till förvaltning att samarbeta med polis och socialtjänst. Vi har bjudit in de vi ser något värde i till ett trygghetsråd som Bostadsbolag, näringsliv och polis.

– Men var är de boende? Vilken representation har de som dagligen vistas i området. Man bli mörkrädd när man hör nämndens ordförande säga ”de vi ser något värde i” och sedan blunda för det trygghetsarbete som pågår från till exempel Hyresgästföreningen, svarade Kristofer Lundberg.

– Jag tänker inte försvara mig och de som sitter här angående social nedrustning, vårdcentral, och sådant som försvunnit som varit i vår regi.
– Jag är glad att RS tar ansvar. Men vill inte att ni kastar paj på oss. Hur kan vi tillsammans klara detta, säger Ali Moeeni och man verkligen känner skiftningen i retoriken då det blivit tydligt med stödet för RS politiska argument bland de boende.

– Problemet är att det varit konsensus i svensk politik i 20 år att skära ned. Det är era partier som skurit ned på offentlig sektor, som stängde en tredjedel av fritidsgårdarna på 90-talet som tagit bort 10 000-tals vårdplatser. Antingen tycker ni att det är bra, eller så gör ni uppror mot den politiken genom att ena er med de boende, men idag förs bara en politik som gynnar den en procent rikaste delen av befolkningen, svarade Patrik  Hooghwinkel RS.

– Ni kommer inte med annat än klychor som hör hemma på 1800 talet, svarade Roger Björn, Moderaterna som också sitter i kommunfullmäktige.

– Att förminska detta till en fråga mellan nämnden och RS är nonchalant mot de hundratals boende som samlats på manifestationer, möten och debatter, mot de 2 533 personer som skrivit på namninsamlingen.
– Att Roger Björn M anser att det är klyschor att påvisa att 66 procent av invandrarungdomar  i området är arbetslösa och bostadslösa, att livslängden mellan Hjällbo och Hovås skiljer 9 år, samma som mellan Sverige och Colombia är inget annat än klassförakt, svarade Amer Mohammed Ali RS.
– Det som sker är ett resultat av en konsekvent politik med ökade klassklyftor, klyftor i inkomst ökar mellan kvinnor och män, invandrare och svenskar.
– Vad som behövs är arbete och bostad, fler fritidsgårdar och välfärd, om trygghet ska tillbaka måste ni satsa.

RS Hammarkullen
RS Sandeslätt

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.