Massiv kritik mot SDF Angered på möte om tryggheten i Hammarkullen

Igår organiserades ett möte under rubriken ”Så ökar vi tryggheten i Hammarkullen”. Mötet riktades till anställda inom SDF Angered, med arbetsplats i Hammarkullen. Hasse Olsson chef för fritidsverksamhet och Arne Wijk chef för socialtjänsten fick svidande kritik av områdets anställda.


Enligt SDF var mötet en fortsättning på mötet som två veckor sedan riktades till boende i Hammarkullen, men att de nu var de anställda som skulle få möjlighet att diskutera hur vi kan öka tryggheten i Hammarkullen.
Det var verkligen två världar som möttes.

Topptjänstemän som tagits på sängen av det inträffade, såväl händelsen med skottlossningen som de boendes organisering mot kriminaliteten och anställda som inte alls var förvånade.

Hasse Olsson menade att skottlossningen fått de boende att vakna och gå samman.

– Att boende bara skulle ha agerat nu stämmer inte. I flera års tid har boenden och anställda i området varnat för utvecklingen, velat se krafttag mot öppen droghandel och kriminalitet, men mötts av dövörat, konstaterade en fritidsledare.

– Det har diskuterats i många forum om vad som sker i Hammarkullen. Det har kommit förslag och initiativ från boende i området. Den situation vi har idag är ett resultat av 3-4 års tystnad, poängterade en annan fritidsledare.

Hasse Olsson fick erkänna att vad mötet med de boende framförallt handlat om varit kritik mot den sociala nedrustningen, nedskärningar på skola, arbetslöshet och bostadsbrist och att detta givetvis var politiska frågor.

– Vi måste givetvis vara självkritiska vi har haft för lite kommunikation, menade Arne Wijk och öppnade porten för kritik.

– Måndagen efter skottlossningen hade vi inom förskola och skola ännu inte fått någon information från våra chefer. Vi som arbetar med barn i området som påverkas av det som hänt, konstaterade en förskollärare.

– Jag jobbade den aktuella kvällen. Skottlossningen skedde precis utanför Mixgården. Vi drog in ungdomar i lokalen och låste dörrarna. Ungdomar var rädda och vi behöver ta beslut om hur vi skulle agera. Men inga chefer fanns tillgängliga, ingen svarade i telefon och vi hade ingen att vända oss till om hur vi skulle göra, som vanligt fick vi lösa situationen, vi höll verksamheten öppen men med låsta dörrar. Än idag fyra veckor senare har ingen hört av sig. Vem kontaktar vi om det händer igen, frågade en fritidsledare.

Samma sak gäller matpersonalen på Hammarkulleskolan som arbetade där kulor fastnade i väggen. Ingen har talat om hur de känner över situationen. Fyra veckor senare bjuds de till möte med SDF.

– Förskolebarn talade om skotten, konflikten togs in bland barnen beroende varifrån man kom. Vi talar om konfliktlösning och om att vara bra kompis, men det våld och vapen i den värld vissa barn lever i här är värre än så. Vi måste få verktyg att arbeta med dem, sa en förskolelärare.

En annan förskollärare fyller i.

– Vad som sker efter arbetstid får konsekvenser i förskolan. Vi är inte rustade eller förberedda idag på att möta det och det har tagit fyra veckor för detta möte att komma till.

– Varför finns inga strukturer. Vem ska vi ringa, vem kontaktar vi om det händer igen. Fyra veckor har gått och det saknas ännu strukturer och hjälp för hur vi närmast verksamheten ska agera. Det är amatörmässigt att sammankalla till detta möte och komma tomhänta, jag tror inte ni förstår allvaret, säger en lärare.

– Givetvis skapar detta en frustration bland de anställda, ingen kontakt eller kommunikation når oss.

– Har ni analyserat vad som sades på mötet med de boende? Dialogmöten har man ju haft förr. För två år sedan hölls dialogmöten om omorganiseringen av skolan. Ni lyssnade på vad vi sa men sket i det, blir det annorlunda idag? Frågade en lärare retoriskt.

– Ni måste vara självkritiska. Vad har vi för organisation. Det finns tydliga problem. Allt sker i enkel monolog uppifrån och ned. Tidigare hade vi en plattare organisation. Vi hade områdesmöten med de anställda, trygghetsråd, men allt sånt har rationaliserats bort, alla ska jobba med sin verksamhet och ingen lyssnar på oss på golvet.

– Idag samarbetar vi trots den organisation som finns inte tack vare. Den organisation som finns är under all kritik, säger en fritidsledare.

– Samverkan mellan verksamheter skapar mer trygghet än vakt och polis, sa en från Kulturskolan.

– Ledningen verkar ibland glömma vilka vi arbetar för. Man pratar om de boende, men själva kan man åka hem. Eller nu gå på semester. Men de boende går inte på semester från sitt område.

– Nu är det dags att vara konkreta, att gå vidare. För de som är intresserade att göra något på riktigt kan kontakta Mixgården, vi vet vilka organisationer och föreningar som redan arbetar med trygghetsfrågor och är intresserade av att stå upp för Hammarkullen, avslutade en fritidsledare.

– Det finns boende som agerar, som arbetar förebyggande. Resurser är inte bara ekonomi utan handlar om mer, det handlar om händer och fötter, fyller en annan i.

Intresset för att arbeta med trygghet i Hammarkullen är stort. Men att bara 40 personer kom till mötet sammankallat av SDF visar snarare att förtroendet är lågt för stadsdelens högsta chefer.

Vi ser hur det gror i Hammarkullen, organisering, socialt arbete och en vi-känsla växer fram ännu starkare än tidigare. Vårt område, vårt Hammarkullen och det är man beredd att stå upp för. Boende och personal kommer att arbeta vidare för trygghet och för upprustning av förorten.

Kristofer Lundberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.