Protester mot iranska valet

Den 14 juni samlades över 100 demonstranter för att protestera mot valet i Iran. Demonstrationen organiserades av Rättvisepartiet Socialisterna och fick stöd av Irans kommunistiska parti, Iran arbetarkommunistiska parti och Hekmatisterna.

Demo

Även iranska flyktingar deltog i demonstrationen. De röda fanorna och banderoller som fördömde den iranska diktaturen smattrade i den hårda vinden.

Första talare var Naser Karimi, Rättvisepartiet Socialisterna.

– Vår protest idag handlar inte om att legitimera valet. Tvärt om att avslöja det som de skådespel det är. Det finns ingen demokrati i Iran.

Naser

– Den härskande kapitalistklassen som det religiösa prästerskapet utgör har bara släppt fram kandidater lojala till Khamenei, konstaterade Naser.

Paria Masiri flykting från Iran pekade på hur kvinnor förtrycks i Iran.

Paria

– Den islamiska republiken av Iran är en regim i kris, att få folk att gå att rösta är ett försök att legitimera den. Vi vill inte ha denna fascistiska regim och förkastar valet, sa Paria, flykting av Iran och en av tre systrar som nyligen tagit sig ur landet.

Zohreh Masiri  från Asylrörelsen:

Zohreh

– Den islamiska republiken har inget gett oss annat än fattigdom och misär för nationen. Vi, det iranska folket, frihetskämpar, deltar inte i valet av förtryckare, vi vill se ett fritt och demokratiskt Iran, sa Sohreh.

Maryam Masiri, också Asylrörelsen:

Maryam

– Vi vill ha ett mänskligt liv, mänskliga rättigheter. Irans islamiska republik är en diktatur. Människorättsorganisationer världen över måste hjälpa det iranska folket att fälla regimen, uppmanade Maryam.

Ramin Abassian, från Misstro oss inte:

Ramin

– Valet i Iran kommer inte vända utvecklingen. Vad som skiljer kandidaterna åt är hur de ska förtrycka folket. Samtliga kandidater är en del av regimen, en del av den härskande klassen och en del av diktaturen, påpekade Ramin och tackade Rättvisepartiet Socialisterna för att de står sida vid sida med det iranska folket.

Tamineh Mam Mustafa talade för Irans Kommunistiska Parti – Komala.

– Vi vill uppmärksamma den svenska allmänheten om situationen i Iran. Framförallt fackföreningar och arbetarrörelsen som kan sätta press på svenska regeringen att bryta de diplomatiska förbindelsen med Iran.

Karim Nouri talade för Irans Arbetarkommunistiska Parti – Hekmatisterna.

– Irans framtid kommer avgöras mellan pentagonister och socialister. Vi är det socialistiska alternativet.

På andra sidan gatan på Gustav Adolfs torg samlades ytterligare en demonstration på omkring 40 personer organiserad av iranska nationalister och rojalisterna med stöd av Folkpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Abbas Sarinpour talade där för Socialdemokraterna och Taher Pelaseyed för Vänsterpartiet under Shahens och det iranska rojalistpartiets fana.

När Kristofer Lundberg avslutade demonstrationen i Brunnsparken pekade han mot Gustav Adolfs torg och poängterade.

– Vi har inget gemensamt med de som under falsk demokratisk flagg vill återupprätta den diktatur som arbetarklassen reste sig mot 1979.

– Vi har inget gemensamt med de som vill återinstallera kejsaren och ersätta den islamiska republikens diktatur med en nationalistisk monarki och ny diktatur. Vi socialister vill föra arbetarklassen till makten, avslutade Kristofer.

RS Göteborg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.