Gränspolisen dömd i tingsrätten

Idag kom domen i Göteborgs tingsrätt mot gränspolisen Stefan Meijerborg, som körde på Rättvisepartiet Socialisternas Stefan Berg och fortsatte färden med Stefan Berg på motorhuven. Polismannen dömdes till villkorlig dom och 18 000 kr i böter, han ska också betala tillbaka 27 000 kronor till staten för advokatkostnader.

– RS och Asylrörelsen ser positivt att polismannen döms. Men straffet är lågt vilket visar den tydliga skillnaden i lagen mellan poliser och vanliga medborgare, säger Stefan Berg efter domen.

– Tingsrätten har dessutom helt gått på polismannens vittnesmål, fortsätter Stefan.

Domslutet innehåller många tveksamheter. Bland annat men tingsrätten att polisens och Stefan Bergs ”uppgifter stämmer i stort överens i fråga om inledningen av transporten”. Innan dess skriver de att ”Stefan Berg valde att ligga kvar [på motorhuven]”.

I själva verket forcerade Meijerborg blockaden genom att accelerera bilen rakt in i och igenom kedjan av demonstranter, vilket också framhölls i rättegången. Men tingsrätten väljer att gå på polisens linje.

De lyfter också fram en rad, enligt rätten, förmildrande omständigheter: ”Att på sätt som skett utsätta någon för livsfara eller fara för svår kroppsskada är enligt tingsrättens bedömning att jämställa med sådan våldsutövning som polisen kan ha rätt till och omfattas av samma bestämmelser.”

På grund av sin yrkesroll menar rätten också att Meijerborg, på grund av sin yrkesroll bör få villkorlig dom och ett måttligt bötesstraff. Med andra ord ger man i princip klartecken för fortsatt våld från polis mot flyktingar och asylaktivister.

Trots det är det positivt att Meijerborg överhuvudtaget döms, då han redan friats av polisens disciplinnämnd.

Det går inte att underskatta betydelsen av den uppmärksamhet Asylrörelsens arbete fått i media, och det stöd rörelsens protester fått. Bara en knapp vecka innan domen föll demonstrerade tusentals över hela Sverige till stöd för Asylrörelsens krav på flyktingamnesti.

Men Rikspolisstyrelsens anmärkningsvärda friande av Meijerborg, flera veckor innan själva rättegången har naturligtvis påverkat tingsrätten åt ett friande.

Att en gränspolis ändå dömts på grund av det våld som används i samband med en blockad mot en utvisning måste ändå ses som en seger för Asylrörelsen, och en seger för alla aktivister som engagerat sig i blockader, demonstrationer och kampanjer mot Sveriges rasistiska flyktingpolitik.

Längre artikel inom kort

RS Göteborg

GP

Aftonbladet

Expressen

SVT

SvD

SR

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s