Göteborgs förorter i brand

Natten mot söndag, 9 juni brann det i Sandeslätt, Hammarkullen. Det var anlagda bränder i minst två av områdets tvättstugor, varav en är totalförstörd.

– Tvättstugorna är fristående från lägenheterna och öppna dygnet runt och med tanke på svårigheten att få tvättid är det inte alls ovanligt att boenden vistas där nattetid, säger Johannes Lundberg, RS Sandeslätt.

– I detta fall var det bara tur att ingen kom till skada.

I Kortedala brann det i en länga med tio garage och i Bergsjön blev två bilar utbrända i ett garage under ett bostadshus. Bränderna misstänks vara anlagda och utreds som mordbränder.

Under natten brann även två bilar i Hjällbo och en bil i närheten av Rambergsvallen på Hisingen. Totalt rapporterades fyra bränder inom loppet av någon timme.

Rättvisepartiet Socialisterna fördömer bränderna som bara skadar de boende i arbetarområdena.

Bränderna fortsatte under natten till måndag i Hammarkullen, Kortedala, Gårdsten, Bergsjön och på Hisingen. Att samtliga bränder skett ungefär samtidigt tyder på att det är organiserat.

Bränderna i Hammarkullen visar också att polisnärvaro inte löser alla problem. Bland annat på grund av skottlossningen i Hammarkullen för några veckor då polisen utlyste en så kallad särskild händelse, så har polisnärvaron varit påtaglig. Men polis har inte vistas på andra platser än torget och problemelement har då bara förflyttat sig, bland annat upp till Sandeslätt.

– RS fördömer bränderna men lösningen är inte bara att ropa på mer polis. Mordbränder är givetvis en polisiär fråga, men det handlar framförallt att arbeta med förebyggande åtgärder, säger Amer Mohammed Ali, RS Hammarkullen.

Långsiktigt och förebyggande arbete behövs, men samtidigt dagsaktuella punktinsatser i form av meningsfulla aktiviteter för unga. RS har i dagarna färdigställt upprustningen av basketplanen i Sandeslätt inför partiets kommande basketturnering.

Behovet av RS förortskampanj med Förortsåret 2013 visas nu i dagarna än mer tydligt.

Trygghet genom aktiviteter och krav på social upprustning i form av renoveringar, bortbyggande av bostadsbristen, fler arbetstillfällen, satsning på skola och fritid, samt fler fätlassistenter kämpar RS för.

Kristofer Lundberg

Stöd Rättvisepartiet Socialisternas arbete, sätt in ditt bidrag på PG: 49 37 16 – 5

Vill du hjälpa till med Hammarkullen Street Basket Cup den 13 juli, eller anmäla ett lag: Maila rs.gbg@socialisterna.org eller ring/sms:a 0760-946391.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.