”Ilskan brinner över livssituationen”: 120 på RS debatt om trygghet

På initiativ av Rättvisepartiet Socialisterna samlades 120 boende i Hammarkullens folkets hus för ett samtal och debatt på temat Hur skapas trygghet i Hammarkullen och varför brinner det i förorten.

Hammarkullen möte

Johannes Lundberg var konferencier och öppnade mötet. Han hade en tuff uppgift att ge ordet till alla som ville komma in i diskussionen. Den politiska medveten om våldets orsaker är hög i Hammarkullen vilket visades under mötet.

Under flera års tid har de boende mobiliserat mot nedskärningar, kämpat mot Socialdemokraternas försök till nedläggning av fritidsgård, bibliotek, skolor och social service. Vad vi nu ser är resultatet av den förda politiken.

– I Hammarkullen brinner inga bilar, men frustration och ilska brinner över den egna livssituationen, i Hammarkullen krossas inga fönster, men politikerna krossar framtidsdrömmar. I Hammarkullen är det stadsdelens politiker som är vandalerna, när de slår sönder skola, vård och trygghet med sina nedskärningar, konstaterade Kristofer Lundberg, Rättvisepartiet Socialisterna.

Hammarkullen möte

– Jag har bott i området sedan 1978 och sett förändringen. Händer ingen dramatisk förbättring snart kommer vi se en revolt, sade Halil.

– Jag har bott i olika miljonprogram runt om i landet, sedan jag kom till Sverige i slutet av 70-talet och det glädjer mig att se över 100 personer på detta möte och visar att det finns en kraft att bygga på, sa Raul.

Socialdemokraterna som representerades av Joakim Hagberg, ersättare i SDN försökte slingra sig.

– Tyvärr har vi en högerregering och hur mycket vi än vill satsa så är det regeringen som bestämmer pengapåsens storlek, sa Joakim och fick kvällen första burop.

– Det är ingen skillnad på Moderaterna och Socialdemokraterna. Oavsett regering har inte arbetslösheten tagits på allvar, sade Bahram.

Boenden kom en efter en in med egna erfarenheter och kritiken riktades mot såväl Socialdemokraterna som den borgerliga regeringen.

– Socialdemokraterna har styrt Göteborg i 20 års tid och nedskärningarna har haglat oavsett vilket regering vi haft. 2004 lade ni ned vårdcentralen, sedan barnavårdcentralen. I takt med att torget tömts på social service har butikerna stängts ned och ett ödsligt torg har öppnat dörren för kriminalitet och drogförsäljning, kritiserades Socialdemokraterna.

Thaher Pelaseyed från Vänsterpartiet var bra i sin kritik mot högerregeringen men V:s vilja till fortsatt samarbete med S gjorde att de inte kritiserade de lokala nedskärningarna utan lämnade hela ansvaret på regeringen.

En fråga från publiken förblev obesvarad som löd ”Göteborg är en röd-grön stad, ni är med och styr SDN Angered, är inte Vänsterpartiet medansvariga? Hur långt är ni beredda att gå i ert samarbete med socialdemokraterna?”.

Göteborgs Fria tidning som bevakade det tre timmar långa mötet beskrev det bra när de skriver ”En efter en tog Hammarkulleborna till orda och inläggen framfördes i form av politiska brandtal som åtföljdes av rungande applåder och ofta lämnades politikerna svarslösa.”

Socialdemokraterna försökte återigen slingra sig genom att påstå att de satsar på föreningar, skola och fritidsgårdar.

– Men vi har fått nedskurna föreningsbidrag, replikerade Jose Romero.
– Vi har gått från sju till sex tjänster, svarade Teddy som arbetar på Mixgården.

Och en lärare längst bak i salen tillbakavisade satsningar på skolan:

– Vi är färre idag än för två år sedan.

Socialdemokraterna besvarades på punkt efter punkt.

– Du säger att ni inte ville göra er av med lärare och därför skar ned på lokaler. Men sanningen är den att ni redan gjort er av med 90 lärare året innan ni stängde två skolor i Angered, svarade Kristofer Lundberg, Rättvisepartiet Socialisterna och fortsatte:

– Och argumentet var att det skulle bli fler lärare efter omorganisationen, men sanningen är att det är färre och lokalsituationen är katastrof. Vättleskolan har lektioner i skift då det är för mycket elever i förhållande till klassrum.

Från golvet riktades kraftig kritik mot det politiska etablissemanget.

Gustavo Adourian, socialdemokratisk gräsrotsmedlem, höll inte igen på kritiken mot det egna partiet.

– Vi har kämpat i 20 år i Hammarkullen, vi boende har samlats på stora möten likt detta och räddat många verksamheter. Efter Backabranden sköts pengar till för att vi skulle ha verksamhet för ungdomar. När mediarubrikerna lagt sig drogs pengarna in, trots att vår verksamhet minskat kriminalitet och skadegörelse. Idag finns inget kvar och resultatet ser ni, sa Gustavo.

De borgerliga partierna borträknat Centerpartiet hade valt att avstå från debatten och Centerpartiet gav sig aldrig in i diskussionen utan meddelade bara att man var där för att lyssna.

– Regeringen talar om arbetslinjen men arbetslösheten är 448 000 idag, av den är 182 000 ungdomar, 28 procent. Bland de värsta i Europa och bakom varje siffra finns en människa. Då räcker det inte att komma hit för att lyssna, vad är era lösningar? sa Kristofer Lundberg riktat till Centerpartiet, som svarade att man fanns på plats för att lyssna.

Joakim Hagberg, S, hänvisade sedan till att de bildat ett nybildat trygghetsråd mellan politiker, tjänstemän, företagare och polis i stadsdelen.

Men detta är bildat med ett uppifrån perspektiv. Hur de arbetar saknar insyn från de det berör och hur de ska arbeta är oklart då de inte har kontakt med boende och de som lever i området.

– Mixgården är inte med i trygghetsrådet, då de pratas för mycket och görs för lite, påpekade Teddy som en sista kommentar.

Ett bättre exempel på verkligt trygghetsråd är Vårt Hammarkullen, ett initiativ av de lokala Hyresgästföreningarna i Hammarkullen, Bredfjällsgatan och Sandeslätt som arbetar med trygghetsfrågorna underifrån i direkt kontakt med de boende. Vårt Hammarkullen organiserade tidigare i vår ett ”ta tillbaka torget”-evenemang med musik och uppträdanden där barn och unga i området fick lämna lämna in sina sommardrömmar.

Det är just organisering underifrån av boende i Hammarkullen som tar strid för upprustning av förorten som kan förbättra tryggheten. En kamp för arbete, bostäder och meningsfull fritid.

Rättvisepartiet Socialisternas medlemmar är en viktig del i denna organisering och föreslår bildandet av en grannskapskommitté för att erbjuda långsiktigt politiskt arbete för upprustning av Hammarkullen.

RS Hammarkullen
RS Sandeslätt

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.