Solidaritet med protesterna i Turkiet

Idag samlades ett hundratal i en solidaritetsmanifestation på Gustaf Adolfs torg med anledning av protesterna mot regeringen i Turkiet. I Turkiet har hundratusentals protesterat i ett 70-tal städer sedan kravallpolis våldsamt slagit ned protester mot rivningen av en park i centrala Istanbul.

2013-06-05_18.40.24

Det som började som en protest av miljöaktivister har nu utvecklats till breda protester mot AKP-regeringen och premiärminister Recep Tayyip Erdoğan. Idag hölls ett möte i Göteborg i solidaritet med demonstranterna. Bland talarna fanns företrädare för arrangörerna Alewitiskt Kulturcentrum Göteborg, Irans Arbetarkommunistiska Parti – Hekmatist och Rättvisepartiet Socialisterna.

Stefan Berg, ordförande för RS Göteborg talade om det politiska läget i Turkiet:

– AKP-regeringen, i skuggan av en kraftig nedgång i den ekonomiska tillväxten i år, kan mycket väl utmanas av en massrörelse. Frustrationen har byggts upp under flera år. En djup ekonomisk kris i början av seklet, många människor som känner sig främmande inför  den statliga byråkratin och historien har många exempel på ingripanden från armén i det politiska livet, däribland brutala kupper.

Han pratade också om arbetarrörelsens roll och fackföreningen KESK:s strejk, som enligt företrädare för facket involverat uppåt 1 000 000 arbetare, samtidigt som officiell media, som de senaste dagarna gjort sig kända för att censurera och förminska protesterna sade 250 000:

– Nu måste andra fack följa KESK:s exempel och kalla till en generalstrejk i hela landet, för att störta regeringen Erdogan. Redan har sådana initiativ tagits av olika vänstergrupper. Kommittéer baserade på massmöten i fabriker och bostadsområden är nödvändigt för att försvara dem från polisbrutalitet, organisera solidaritet för en framgångsrik strejk, och att uppmuntra till politiska debatter, på alla nivåer. Att sammanföra folkvalda i dessa församlingar lokalt, i städerna och regionerna, liksom på nationell nivå, kan bygga upp rörelsen på ett demokratiskt sätt, med full insyn och rätt att återkalla alla representanter. Detta kan vara grunden för en regering av arbetare och fattiga.

Rättvisepartiet Socialisterna och partiets international Committe for a Workers’ International, med vår turkiska sektion i spetsen ger vårt fulla stöd till protesterna mot regeringen i Turkiet.

Caroline Holmgren

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.