Gränspolis åtalad efter våld mot asylaktivist

Under fredagen den 31 maj hölls rättegången mot gränspolisen Stefan Meijerborg. Detta efter att han kört Rättvisepartiet Socialisternas medlem Stefan Berg på motorhuven i över tre kilometer, efter att han forcerat en blockad vid en utvisning.

Tingsrätten

Innan rättegången började samlades ett 20-tal RS-medlemmar i Brunnsparken i Göteborg för att sedan tillsammans tåga till Tingsrätten. Även media var på plats under den första delen av rättegången.

Förhandlingarna började med att Stefan Berg och hans juridiska ombud Staffan Sörensson berättade om den blockad som ägde rum 6 augusti förra året då Farhad Hajizada från Afghanistan skulle utvisas. Det var under denna blockad som gränspolisen Stefan Meijerborg, vars huvudsakliga uppgift i yrket är att söka efter papperslösa i Västra Götaland, körde på deltagarna i blockaden. Stefan Berg kastades upp på den accelererande bilens motorhuv och höll sig fast för sitt liv tills polisen stannade någorlunda säkert efter över tre kilometer. Meierborg är åtalad för framkallande av fara för annan och åklagaren yrkade på villkorlig dom samt böter.

Åklagaren visade under rättegången upp ett filmklipp från rekonstruktionen av händelsen, då Stefan Berg gestaltade hur han fick ligga på bilen med armarna uppdragna för att fötterna inte skulle nå marken och hamna under bilen. Videoklippet visade tydligt vilken fara det innebar att ligga på motorhuven med benen endast några få centimeter över marken. Men trots detta valde poliserna att ändå fortsätta färden.

Fem vittnen intervjuades under rättegången – en arbetare som såg händelsen på väg till jobbet och anmälde detta då han chockades över den höga hastighet bilen körde i med en människa på motorhuven, Farhad som skulle utvisas den dagen samt tre poliser varav två av dem satt i bilen som Stefan Berg höll sig fast på. Händelsen anmäldes först av en polis på väg till jobbet som mötte den civila polisbilen under vansinnesfärden. Polisernas tre berättelser var olika i jämförelse med Meijerborgs.

Meijerborg försvarade sig med att de hade stannat bilen vid flera tillfällen, dock motsades detta av vittnen. Även hans och hans två kollegor i bilen hävdade olika uppgifter.

– Polisvittnenas berättelser bekräftade ingenting av den åtalade gränspolisens vittnesmål. Tvärtom så hade de ändrat sig jämfört med deras förhör i förundersökningen och det var uppenbart att de försökte hålla varandra om ryggen, berättade Stefan Berg.

– Vi kom dit en timme innan då vi visste att det fanns en sannolikhet för protester för den förvarstagne, berättade Meijerborg, man ska aldrig underskatta massorna.

En slående iakttagelse var hur Farhad, flyktingen som skulle utvisas den dagen beskrevs i berättelserna poliserna gav. Klienten, den förvarstagne, vår uppgift, vårt jobb, och den avvisade. Inte vid något tillfälle sade poliserna orden personen, flyktingen eller Farhad. När Farhad, som tag vare blockaden  fick sin utvisning stoppad och vars asylärende öppnats av Migrationsverket, kom in för att vittna, hördes flera suckar av de iakttagande poliserna.

Gränspolisen hade mobiliserat till rättegången, och halva åskådarläktaren var reserverad åt polisen. Det var en tydlig politisk markering från polisens sida och man ville visa att trots den gärning Meijerborg begått, och som han inte ens nekar till, så vill man in i det sista försvara honom. Även chefen för gränspolisen i Västra Götaland, Lars Skoglund, satt på åhörarläktaren och mumlade instämmande när den åtalades åsikt fördes fram. När en av polisvittnen hade svarat klart på frågorna pekade gränspolischefen tummen upp mot personen i riktig kåranda.

Vid slutpläderingen talade Meijerborgs försvarare bland annat om att Stefan Berg åkte på bilen för att visa sig djärv inför andra. Han lade även fram det typiska exemplet med samtycke och menar att eftersom Stefan Berg inte gjorde tillräckligt med motstånd innebär det enligt honom att Berg samtyckte till att åka på bilen och riskera sitt liv med detta. Polisens försvarare använde samma retorik som används mot ett våldtäktsoffer vid en polisanmälan och eventuell rättegång.

Den 14 juni kommer domen och Rättvisepartiet Socialisterna ser fram emot en fällande dom för att ställa polisen till svars, något som de annars kommer lätt undan ifrån. Vi hyser dock inga illusioner i det svenska rättssystemet, och det är inte otroligt att Meijerborg frias trots att polisernas vittnesmål skulle underkännas, om det inte vore för att de uttalats av just poliser. Om Tingsrätten, likt Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd, friar polisen kommer detta inte påverka vår kamp, och självförtroendet i denna, mot utvisningar av flyktingar och för asylrätten.

Minela Mahmutovic

TV4

SVT

SR

Expressen

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.