Karnevalen tog ställning för trygghet i Hammarkullen

Efter skotten i Hammarkullen förra veckan har boenden gått samman mot våldet. Händelsen har varit det stora samtalsämnet på arbetsplatser, vid fikaborden och på torget. Såväl ungdomar som vuxna är överens om att våld, droger och kriminalitet måste bekämpas och det offentliga rummet måste tas tillbaka.

20130525_110652

Rättvisepartiet Socialisterna har under en vecka dagligen haft tält och aktivister på Hammarkulletorget vilket även kommer fortsätta denna vecka.

– Alla vi möter är överens om att orsaken till våldet och kriminalitet är den nyliberala nedskärningspolitiken och arbetslösheten. Men också att lösningen är enighet mot nedskärningar och klassklyftor – för upprustning av förorten, säger Amer Mohammed Ali.

Rättvisepartiet Socialisternas demonstration måndagen efter skottlossningen fick stort stöd och uppmärksammades i GP samt tidningen Nordost och dess krav har fått stor spridning.

alfredoAlfredo Torres tog initiativet att lyfta demonstrationens krav till Hammarkullekarnevalens grupper och fick genast gehör. När karnevalen i lördags gick genom stadsdelen hade samtliga grupper affischen i fronten med texten Stoppa våldet – För trygghet i Hammarkullen.

Rättvisepartiet Socialisterna som hade två tält på området under Hammarkullekarnevalen fick starkt stöd för vår kampanj Rusta upp förorten, över 2 000 personer skrev under protestlistorna, 461 Offensiv såldes och 44 prenumerationer tecknades och två nya medlemmar värvades. Flera har även visat intresse att gå med i partiet.

– Vi vill visa att det är vi boende som kan skapa trygghet i vårt område snarare än den polisiära ockupation som skotten fört med sig, säger Amer Mohammed Ali, RS Hammarkullen.

Rättvisepartiet Socialisterna sålde under tre dagar slut på samtliga Offensiv, även förra veckans nummer som fanns kvar tog slut. Totalt såldes politiskt material under karnevalens tre dagar för 16 447 kr.

Kristofer Lundberg

Röster från Hammarkulletorget

Ali Omar
– Det är så sjukt hur långt det har gått. Skottlossning i Hammarkullen. Drogförsäljningen och kriminalitet måste stoppas. Men det gör man inte bara genom att ta itu med de som säljer här, man måste ta de stora fiskarna som för in drogerna hit.
Många känner att det har varit skönt den senaste tiden, inga mopeder som håller en vaken på nätterna.
Men polisen kommer inte vara här hela tiden, de är ju mer intresserade av att jaga flyktingar än att stoppa kriminalitet.

Sima Halabjayi:

– Jag har bott här så länge jag kan minnas, det finns mycket solidaritet och gemenskap i hammarkullen. Men en liten minoritet förstör för oss många och det målas upp en annan bild om oss som bor i förorten.
Polisen kommer hit efter att något hänt, aldrig innan. Om politiker och myndigheter vill skulle du göra det bättre i förorterna men det har de inget intresse för och de skapar en bild om förorten som sen polisen lever efter, byter de inte den bilden så kommer de aldrig göra något konstruktivt.
Folk har slutat lita på politiker, de kommer endast hit när de ska göra nedskärningar, aldrig satsningar. Nu är det för många på skolorna, min bror går på Nytorpskolan och där är de för många elever i klasserna, och det är i den åldern som det är viktig att fånga upp dem innan det blir försent.

Alexandra Agbede

– Det som hänt i Hammarkullen är inte okej. Skottlossning mitt bland barnfamiljer och ungdomar. Sånt skrämmer en som har barn, det är nästan som en krigszon. Jag tycker det är skönt att polisen är här nu, men så som de har bemött ungdomar med annan etnisitet än svensk får det inte vara.

Vad som behövs i längden är fler fritidsgårdar, arbete och utbildningsmöjligheter för ungdomar.

Intervjuer: Amer Mohammed Ali

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s