Hammarkullen reser sig mot våldet

– Vårt krig är inte mot varandra utan mot fattigdom, arbetslöshet och bostadsbrist. Med de orden öppnades Rättvisepartiet Socialisternas manifestation mot våldet och för trygghet i Hammarkullen. Manifestationen utlystes som ett svar på det senaste i raden våldsdåd i Hammarkullen.

Hammarkulletorget

250 hammarkullebor samlades med en dags mobilisering. Den samlade känslan i Hammarkullen är att nu är det nog.

Fredagens skottlossning är den andra på kort tid och utspelade sig mitt bland lekande barnfamiljer och har skapats en känsla av otrygghet och rädsla, men också ilska och en känsla av att man nu måste enas mot våldet. Det ökade våldet är inte en enskild händelse utan visar på ett hårdare samhällsklimat.

– Vi uppmanar alla sidor att lägga ned vapnen, för hela områdets bästa, sa Amer Mohammed Ali, RS Hammarkullen .

– Idag går vi samman och säger nej till våld, droger och kriminalitet. Vi visar vad Hammarkullen är känt för, vilket är gemenskap och solidaritet, så Kristofer Lundberg, RS Sandeslätt.

– Vi måste stå enade som ett Hammarkullen, stå upp tillsammans oavsett varifrån vi kommer, så Ahmed Farah från Somaliska föräldranätverket.

För att lösa problemen måste man belysa dess orsaker och arbeta fram lösningar. Vad Hammarkullen behöver är utbildning, arbete och bostäder.

– Den sittande högerregering talar ständigt om arbetslinjen, men arbetslösheten är idag 450 000 personer, 200 000 av dem är unga.
Mer än vart tionde barn, omkring 220 000, lever i fattigdom i Sverige. 30 000 unga är för fattiga för att leva på en skälig levnadsnivå.
Värst drabbade är de unga i våra förorter där arbetslösheten når nya höjder. Som en direkt följd av ökade klassklyftor har hot, våld och bilbränder ökat, så Kristofer Lundberg.

Det finns unga i förorten som har tappat hoppet av en bra framtid. Bristen på möjligheter att försörja sig och skaffa bostad. I nedskärningarnas och krisens spår ser vi hur våldet ökar. Därför måste detta tas på allvar av ansvariga politiker och ungas delaktighet och trygghet prioriteras.

Även om det direkta ansvaret vilar på de inblandade i våldet går det inte att komma ifrån det politiska ansvar som vilar på politiker på alla nivåer, från stat till kommun och ända ut i stadsdelsnämnderna. De kan inge längre blunda för sitt eget ansvar.

RS kämpar dagligen för att förbättra vår förort och ungas livssituation. Det handlar om att skapa förutsättningar och ge tillbaka tron på framtiden.

Minela Mahmutovic, ordförande RS Hammarkullen, avslutade manifestationen med att bjuda in alla till RS Street Basket Cup i Hammarkullen som kommer inviga den basketplan partiet håller på att rusta upp. Basketcupen är en del av RS satsning på Förortsåret 2013.

RS Hammarkullen
RS Sandeslätt

GP

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.