”Mera sagostunder nu, Petson, Findus Mamma mu”

200 föräldrar och lika många barn demonstrerade igår från Järntorget till Gustav Adolfs torg mot stora barngrupper i förskola. Demonstrationen inleddes 15.30 med plakattillverkning på Järntorget och marscherade sedan till Gustav Adolfs torg.

20130515_155926

”Sluta spara börja ge, förskola med kvalitet” och ”flera fröknar färre barn, rädda förskolan i stan”, ljöd talkörerna när man började närma sig Gustav Adolfs torg.

På Gustav Adolfs torg talade föräldrar och släppte sedan in ett samtal mellan Malin Broberg docent vid Göteborg universitet och Robert Hammarstrand, ansvarigt kommunalråd för skola och förskola.

En nervöst flinande Robert Hammarstrand blev utbuad av föräldrar när han på frågan om när man ska börja satsa svarade att man redan gör det. Socialdemokraterna har haft makten i 20 år i Göteborg och barngrupper har ständigt ökat i 10 år.

Malin Broberg besvarade Hammarstrand från ett forskarperspektiv vad det innebär för barnen att vistas i så stora barngrupper.

– Allt fler små barn drabbas av stress. Det är direkt skadligt för barnen, deras inlärning påverkas. Konsekvensen blir att barnen får svårare att lära sig, konstaterade Malin Broberg.

Initiativet till demonstrationen kommer från fem föräldrar i Majorna-Linné som samlat in över 1 500 namnunderskrifter från föräldrar och pedagoger. Flera anställda inom förskolan deltog också i demonstrationen.

20130515_160605Offensiv pratade med Shala Raoudi, mamma till Yassin och Adam på förskolan Seglargatan 5.

– Det är uppenbart att det blir sämre kvalitet om man har barngrupper på 27 barn. Protesterna här idag är viktiga för att visa politikerna att vi inte accepterar detta. Det måste satsas från politikerna, det behövs mer resurser för att minska barngrupperna, säger Shala.

Totalt finns det i Göteborg 7 000 barn som går i grupper med fler än 21 barn. Det är sex fler än Skolverket rekommenderade ­storlek på max 15 barn.

Text och foto: Kristofer Lundberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.