Stöd barnmorskornas kamp!

Internationella barnmorskedagen den 5 maj uppmärksammades i Göteborg med en demonstration av barnmorskeföreningen. Upp mot 300 deltagare samlades under kravet: en barnmorska per kvinna.

Barnmorskor demonstrerar 5 maj

Demonstrationen samlades på Kungsportsplatsen där ett tal hölls av Marianne Weichselbraun, ordförande för Göteborgs barnmorskesällskap:

– Idag firas den internationella barnmorskedagen med budskapet: världen behöver fler barnmorskor! I världen dör en kvinna varannan minut i barnafödande, varje minut dör sex barn i samband med förlossningen. Med fler barnmorskor skulle siffrorna minska med minst 60%.

– Men även i Sverige och i Göteborg är situationen på förlossningsvården pressad. Vi vill ge god råd och stöd till varje kvinna som föder, men idag tvingas vi springa runt mellan dem.

Marianne berättar vidare i en intervju med Offensiv hur ett långsiktigt arbete är det som krävs för att barnmorskor ska få de förutsättningar för att kunna erbjuda trygg och säker vård för kvinnor och barn.

Offensiv träffade även på Karin Aronsson, en av initiativtagarna till demonstrationen, för en intervju:

– Vi har samlats här idag med huvudkravet ”en barnmorska per födande kvinna”. Vårt arbete styrs mycket av de resurser som ges och i dagsläget finns en brist på både personal och pengar inom vård och omsorg.

Efter drygt en timme efter demonstrationens start tågade deltagarna till Slottsskogen med talkörer som ”ropen skalla – en barnmorska till alla” och ”vi vill ge – en trygg och säker vård”. På vägen möttes de av applåderande åskådare. Väl framme vid Slottsskogen satte deltagarna upp för en gemensam fika.

Rättvisepartiet Socialisterna stödjer barnmorskornas krav på fler resurser. Det är kamp som detta och bland annat sjuksköterskestudenternas uppror för minst 24 000 i ingångslön, som kan slå tillbaka mot politikernas ständiga nedskärningar på vård och omsorg. Samtidigt kräver vi att facken agerar för sina medlemmar, ett stopp på nedskärningar och privatiseringar och för en upprustning av den offentliga sektorn.

Artikel och foto: Minela Mahmutovic
Intervju: Irma Mahmutovic

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s