RS svarar Malin Lernfeldt, GP

”I dagens marknadsekonomiska diktatur hålls människor fångna i fattigdom, ett barn dör var femte sekund av svält trots att vi producerar ett överskott av mat i världen, men jakten på profiter gör att företagen hellre eldar upp maten än dumpar priserna.”

Så skriver Kristofer Lundberg, ordförande Rättvisepartiet Socialisterna Väst, i ett svar till ledarskribenten Malin Lernfelt på GP efter dennes artikel den andra maj.

”Röda fanor och revolutionsromantik under vårsolen.
På Järntorget hade i går en rad partier längst ut på vänsterkanten samlats för att fira arbetarrörelsens högtidsdag och ladda inför tågandet genom staden. Det talades med emfas om den ondskefulla kapitalismens krackelerande murar, om fattigas krökta ryggar och om profithunger” så inleder GP:s ledarskribent Malin Lernfelt sin ledarartikel om första maj, sedan ägnas två tredjedelar av artikeln åt att kritisera Rättvisepartiet Socialisterna och vår tidning Offensiv.

’I Rättvisepartiet Socialisternas tidning Offensiv kan man läsa att den parlamentariska demokratin föddes ur den ryska revolutionen. Det är också denna form av ”socialistisk demokrati” som man önskar skall ersätta den ”kapitalistiska diktatur” vi nu lever i. En barnslig lek med ord’, skriver Lernfelt.

Men sanningen är den att den ryska revolutionen som stoppade första världskriget och gjorde sig av med den fruktade tsardiktaturens dynasti också innebar rättigheter till den ryska befolkningen som vi då ännu inte sett i väst.

Den ryska revolutionens resultat var allmän och lika rösträtt, lika lön för lika arbete, åtta timmars arbetsdag, fyra veckors betald semester, barnomsorg, fri abort, avkriminaliserande av homosexualitet, förbud mot rasism, rätt till preventivmedel, fullständiga civila rättigheter, likhet inför lagen med mera.

Det var först efter den ryska revolutionen som allmän och lika rösträtt för både män och kvinnor infördes i Sverige. Det var rädslan för arbetarrevolutionen i Sverige som fick de konservativa (motsvarande Moderaterna) att 1918 gå med på rösträttsreformen där den graderade rösträtten avskaffades och kvinnor fick rösträtt samt också var valbara i valen.

Det var också borgarklassens rädsla för den ryska revolutionens påverkan på svenska arbetare som den fackliga rörelsen fick igenom sina krav på ”8 timmars arbete, 8 timmars fritid, 8 timmars vila”.

Många av de rättigheter vi idag har i Sverige är ett direkt resultat av den ryska revolutionen och den svenska arbetarrörelsens revolutionära kamp.

På frågan om den socialistiska demokratin så var Sovjeterna, de råd som arbetarklassen upprättade, de mest demokratiska organ världen hittills skådat. Valda representanter kunde tillsättas och avsättas när som helst, de levde utan privilegier och delade samma villkor som de som valt dem.

Den ryska revolutionens lärdomar idag är viktiga, inte minst för rörelserna i Tunisien och Egypten, men även för dagens generation som tvingas agera när gårdagens reformer rivs ned, när skolor, bibliotek och fritidsgårdar stängs och riskkapitalister plundrar den offentliga sektorn. När den ekonomiska krisen breder ut sig över Europa och nya rörelser växer fram räds borgarklassen att dessa ska väckas av ett nytt intresse för socialistiska idéer. Att arbetarklassen genom socialismen skulle finna det redskap den behöver för att försvara sig.

Lernfelt fortsätter: ’Ännu underligare blir det när tidigare nämnda parti menar att skola, vård och omsorg ”under demokratisk kontroll och styre” skulle kunna bli så oändligt mycket bättre än i dag’ skriver hon och försöker sedan vilseleda läsaren genom att påstå att detta skulle innebära en ”nordkoreansk demokrati”.

Den idag kanske viktigaste politiska frågan är kampen för välfärd utan vinst. Den strid som inletts efter Caremaskandalerna om välfärdens framtid och som fått hela det borgerliga etablissemanget att skaka, från högersocialdemokrater till Alliansen och deras allierade på de liberala tidningsredaktionerna är långt ifrån över. Nio av tio är motståndare till vinster i välfärden men saknar politisk röst för att göra veklighet av kravet. Men gräsrotsinitiativen växer underifrån.

För Rättvisepartiet Socialisterna som är en del av denna rörelse är det absurt att skolan, vården och omsorgens personal går på knä och lider brist på resurser samtidigt som privata riskkapitalister gör rekordvinster på skattepengar som sedan slussas ut ur landet till skatteparadis, istället för att gå tillbaka till vården. Vi är motståndare till att två bolag, Carema och Attendo, kontrollerar hälften av den privata äldrevården, vi är motståndare till att friskolorna dränerar den offentliga skolan på resurser med nedskärningar och sänkta resultat som följd.

För oss är det därför självklart att välfärden ska ägas gemensamt och styras demokratiskt efter behov. Att detta är vår tids största politiska fråga inser inte bara vi, det inser även Lernfelt och det är därför som hon försöker trolla bort den till att handla om den nordkoreanska diktaturen som inget har med RS att göra.

”Liberalism och marknadsekonomi är långt ifrån perfekta system, men de har aldrig lett till de mänskliga katastrofer och den avhumanisering vi kunnat se i socialismens fotspår” skriver Malin Lernfelt.

Frågan är om de chilenska arbetarna och fattiga håller med, de som fick se sina drömmar dränkas i blod för nu 40 år sedan. 1973 störtades den demokratiskt valde socialistiska presidenten Allende av en militärkupp, finansierad och stödd av den internationella kapitalistklassen. Allendes regering hade genomfört ett omfattande reformprogram för att stärka arbetare och fattiga. Militärkuppen mot honom resulterade i 300 000 torterade i fängelsehålorna, källarlokalerna och på idrottsarenor. Minst 3 500 mördades och 1 500 är fortfarande försvunna. Chile blev sedan en nyliberal exprimentverkstad vars politik idag implementerats i så gott som hela världen och resulterat i dagens kapitalistiska världskris.

Kuppgeneralen Pinochet var god vän och allierad med västkapitalismens representanter, inte minst Margret Tatcher. Om det är något som skapat en mänsklig katastrof och avhumanisering så är det då kapitalistklassen gång på gång vänt sig till fascism för att rädda sitt system. Fascismen växte fram med stöd av kapitalet för att rädda kapitalismen mot arbetarrevolution i Italien, Tyskland och Latinamerika.

Frågan är om den irakiska befolkningen håller med Lernfelt? De mänskliga katastrofer och den avhumaniseringen som följt i spåren av USA:s kapitalistiska bombkrig för oljeprofiter vilket har inneburit stora mänskliga kostnader i lidande och materiell ödeläggelse. Antalet irakiska dödsoffer uppskattas upp till 1,3 miljoner på 10 år, antalet föräldralösa barn till 5 miljoner och antalet som tvingats fly från sina hem till 4,5 miljoner.

I dagens marknadsekonomiska diktatur hålls människor fångna i fattigdom, ett barn dör var femte sekund av svält trots att vi producerar ett överskott av mat i världen, men jakten på profiter gör att företagen hellre eldar upp maten än dumpar priserna.

Malin Lernfelt uppmanar oss att läsa historia, men vi har inte samma historia. Medan vi stod på den ryska bondens och arbetarens sida stod Lernfelts gelikar på tsarens, medan vi stod på den chilenska arbetarklassens sida stod Lernfelts på militärdiktaturens. När vi stod på fredsrörelsens sida jublade Lernfelt över USA:s bombkrig över Afghanstan och Irak och när vi försvarar offentlig sektor, försvarar Lernfelt vårdbolagen. Det handlar om klass och vi tackar Lernfelt för att odla vårt klasshat.

Rättvisepartiet Socialisterna har bjudit in Malin Lernfelt på debatt i frågorna demokrati, socialism och den ryska revolutionen. Vi har inget att dölja, inget att be om ursäkt för. Vi försvarar stolt arbetarrörelsens historia och landvinningar men framförallt organiserar vi oss i kampen om framtiden och är övertygade om socialismens seger.

Kristofer Lundberg

GP

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s