SDF tvångsflyttar från gruppboende

Leonardo Johansson har diagnosen autism och har bott på samma gruppboende i Mölndal i 15 år. Nu vill Göteborgs kommun flytta på honom.

Leonardo bor på ett gruppboende i Mölndal, där han placerades av kommunen för 15 år sedan. Redan efter två år privatiserades verksamheten, och har sedan dess drivits av samma föreståndare och med så gott som samma personal.

– Boendet har fungerat jättebra för Leonardo, säger Soledad Ramirez som är hans mamma och god man.

Soledad Ramirez

– Det som hänt är att kommunen avvecklat en verksamhet och inte erbjudit något annat alternativ än det privata som trots allt fungerat. Nu har man bestämt sig för att flytta Leonardo till ett kommunalt boende i Lundby. Det skulle innebära att alla rutiner rivs upp för honom och att han dessutom blir av med sin dagverksamhet i Majorna.

Leonardo är skriven i Majorna och det stadsdelsförvaltningen (SDF) Majorna-Linné som fattat beslutet. Lena Bjurström på funktionshindersenheten i Majorna-Linné vägrar dock kommentera tvångsflytten med hänvisning till att hon inte kan uttala sig i enskilda ärenden. Istället hänvisar hon till en dom från Högsta Förvaltningsdomstolen som man lutat sig mot i beslutet. Domen beskriver ett fall i Ljusnarsbergs kommun där kommunen fått rätt att flytta en funktionshindrad kvinna efter en längre tids boende på ett grupphem. Domstolen hänvisar dock till att en långtgående plan ska finnas för övergångsperioden, och i Leonardos fall är det svårt att hitta en sådan.

– Det enda vi har fått presenterat för oss är kostnaden för kommunen för boendet i Mölndal. Boendet i Lunden är inte ens byggt ännu. Allting har skett i omvänd ordning, det är en fruktansvärt odemokratisk process. I december fattades beslutet, som vi överklagade direkt. Sedan fick vi brev hem från SDF att de vill diskutera en lösning.

– Riskanalysen de gjort tar ingen som helst hänsyn till Leonardo utan fokuserar bara på ekonomin. Vård kostar, om den inte får göra det, betyder det att vi inte ska ha någon vård i framtiden? Deras beslut skickar osmakliga signaler.

Men någon annan lösning än att Leonardo ska flyttas verkar inte SDF vara intresserade av. Lena Bjurström hänvisar till att kommunerna är skyldiga att boendefrågan för funktionsnedsatta, och i Göteborg har man valt att prioritera att dessa ska vara i kommunal regi. Men att efter 15 år av fungerande boende, aktivitet och framförallt stabilitet flytta en autistisk person rimmar illa med alla resonemang, förutom just ekonomiska, något som Bjurström dock vägrar kommentera.

Rättvisepartiet Socialisterna stödjer funktionshindrades rätt till den formen av boende de behöver. RS är emot privata företags vinster från välfärdssektorn, men när kommunerna misslyckas med att genomföra sitt uppdrag, är det inget annat än ett resultat av den drivna högerpolitiken. Precis som när det kommer till skolnedskärningar och andra attacker från politikerna är tjänstemännen i stadsdelarna verktyg för att genomföra högerns agenda. Tidigare har kritik riktats mot Göteborgs stad för att tjänstemännen beväpnats med för stort inflytande och makt.

För att få bukt med tvångsförflyttningar och liknande exempel på inget annat än vad som kan beskrivas som vanvård så krävs det mer resurser till kommunerna. Detta är resurser som inte kommer att bjudas utan kamp. Om inte brukare, anhöriga och personal gemensamt med fackföreningarna kräver en förändring så står dörren öppen för högerpolitiker från hela det politiska etablissemanget och riskkapitalister att fortsätta suga ut arbetarklassen på resurser som hör hemma i vår gemensamma välfärd.

Stefan Berg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.