Socialistiskt första maj 2013

De röda fanorna vajade i vårvinden då Rättvisepartiet Socialisterna firade socialistiskt första maj i Göteborg. Redan klockan 09.00 samlades 40 medlemmar på Järntorget. Torget fylldes på under dagen och när Irma Mahmutovic presenterade dagens talare var torget fyllt. Närmare 500 personer lyssnade på talen på Järntorget. 200 gick sedan med i RS tåg.

20130501_153205

 Caroline Holmgren var första talare.

 – Den frihet vi har är den vi själva har erövrat. Det är resultatet av en lång kamp från arbetare, kvinnoorganisationer och fackföreningar. Det är inget som vi fått till skänks, inget som borgarklassen har släppt ifrån sig frivilligt.

– Det pågår ett ständigt klasskrig. En ständig kamp för att erövra de rättigheter som tagits ifrån oss.

– Rätten till våra egna liv togs ifrån oss och fördes i händerna på de rika och välbärgade, till de som sitter på makten och gör allt för att slakta vår gemensamma välfärd, sa Caroline Holmgren från RS.

Saleem Javed från Fanos höll ett kraftfullt tal om behovet om internationell solidaritet och belyste det folkmord som riktas mot hazarer i Afghanistan och Pakistan.

– Jag talar för att hedra de miljoner arbetare över världen som lider på daglig basis, de tusentals arbetare som förlorat sina liv i en kamp för att ge mat åt sina familjer.

– För att stå upp för folket i Afghanistan, Pakistan och Iran som kämpar för frihet och jämlikhet för män och kvinnor, för fred och social rättvisa.

– Jag är här för att tillsammans med er visa motstånd mot rasism och för rätten till asyl.

Flera iranska exilorganisationer fanns på plats med tält på Järntorget, så även Asylrörelsen. Tillsammans med Rättvisepartiet Socialisterna marscherade sedan Irans Arbetarkommunistiska parti – Hekmatisterna, den afghanska föreningen Fanos, Iranska flyktingars förening,  samt stödgrupper för Mapucheföreningen och medlemmar i de Spanienfrivilligas vänner reste den spanska republikens fana i tåget.

 Parvin Kaboly talade för Irans arbetarkommunistiska parti – Hekmatisterna.

 – I det 20:e århundradet, svälter mer än en miljard människor! Mer än 16 000 barn dör varje dag! Mer än 6 000 människor dör varje dag på sina arbetsplatser på grund av frånvaro av hälso- och skyddsåtgärder. Nära 30 000 människor dör varje dag till följd av botbara sjukdomar!

 – Inte bara drömmen om värdiga och meningsfyllda mänskliga liv har blivit en ouppnåelig längtan för den stora majoriteten människor; även för basala behov som tillgången till mat, bostäder, arbete och hälsovård har en daglig kamp blivit nödvändig.

– Kapitalismens ekonomiska kriser har tvingat en ännu hårdare åtstramningspolitik på folket och erbjuder oss inget annat än arbetslöshet, sjukdomsspridning, ekonomisk osäkerhet, drogberoenden, prostitution, hemlöshet, krig och massakrer. Människornas liv är utelämnade till den fria marknadens nåd, och kapitalistisk konkurrens. För varje dag skärs mer och mer av sociala rättigheter bort och arbetare knuffas allt djupare ner i förnedring och förtvivlan.

Kristofer Lundberg, Rättvisepartiet Socialisterna, var huvudtalare och  konstaterade i sitt tal att:

– Första maj är ett tillfälle för den internationella arbetarklassen att fira de militanta internationalistiska och historiska traditionerna som rörelsen fötts ur.

Men framförallt handlar det om att hålla dessa traditioner vid liv eller att återuppväcka dem hos bredare skikt.

Det handlar om att återvinna arbetarklassen på en revolutionär grund och bryta reformismens grepp om klassen och den passivitet som det leder till.

 – Rättvisepartiet Socialisterna kämpar för förstatligandet av bostadsbolag och byggbolag för att tackla bostadskrisen, sänkning av pensionsåldern för att bekämpa ungdomsarbetslösheten, förstatligandet av de banker och storföretag under demokratisk arbetarkontroll för att säkra jobben och levnadsstandarden.

– I slutändan är vi övertygade att vad som krävs för att bygga ett nytt och demokratiskt samhället är arbetarklassens maktövertagande och socialistiska revolution, avslutade Kristofer Lundberg.

I demonstrationståget ekade talkörerna för arbete och lika lön ”Enade vi stå, söndrade vi falla, kampen är nu – arbete åt alla” och ”Ingen mera slavpraktik! – Lön och villkor kräver vi”.

Kampen för välfärd utan vinst var ett naturligt inslag med talkörer som ”Vi slår inte av på takten, vi ska stoppa välfärdsslakten”, ”Carema, Attendo riskkapital, lämna våden, ge tillbaka det ni stal”  och ”Borgarklassen oss inte slagit, ge tillbaka det ni tagit”.

I blocket för rätten till asyl ropades ”Jalla, jalla, REVA skall falla”.

I år var ett större deltagande av latinamerikaner i demonstrationen. Mapuchefolkets flagga och banderoller lyste upp den bakre delen av tåget och talkörer på svenska och spanska, ”Internationell solidaritet, med Mapuche i Chile”.

Tusentals stod längst hela marschvägen som tåget gick innan man slutligen nådde Brunnsparken.

Under dagen såldes 422 Offensiv i Göteborg, 36 prenumerationer och med tältet på järntorget såldes totalt material för 10 700 kr.

Johannes Lundberg

Fler bilder kommer under dagen att läggas ut

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.