Migrationsverket utvisar kvinnor trots hedersförtryck

Shamima Jahan, 38 år, är flykting från Bangladesh. Hon sökte asyl i Sverige 2010 tillsammans med sin nu 8 år gamla dotter. Deras skäl till flykt är kvinnors utsatta situation i landet, och att hon inte kan få skydd av myndigheterna mot hennes man.

Under 12 års tid har de varit tillsammans och under 12 års tid var Shamima utsatt för misshandel och sexuellt våld. Hon kunde inte gå till polisen. Mannen är en högt uppsatt medlem i Bangladesh National Party (BNP) och har nära kontakter med den korrumperade polisen. Hans bror är borgmästare i staden. Shamima har till exempel brutit benet två gånger, då hennes man knuffat ner henne från trappan.

Shamima Jahan med dotter– Varje dag mördas kvinnor, det är ingen nyhet, och han brukade uppmärksamma när det hände för att kunna hota mig. Han sade ibland att han skulle mörda mig och få det att likna självmord, vid andra tillfällen hotade han med att hälla syra i ansiktet på mig. Ofta slog han mig framför vår dotter, och förbjöd henne från att gå ut. Innan vi lämnade honom hade han även börjat slå vår dotter.

 
Personal på dotterns skola, med stöd av kuratorer och psykiatriker, intygar att dottern mår allt sämre under hotet om utvisning.

När de lämnade Bangladesh hade Shamima inte beslutat sig för att lämna honom. När hon kom till Sverige och han började kräva att hon skulle återvända från sitt besök hos sina föräldrar och syster så berättade hon för sin syster om sin situation.

Migrationsverket förklarar sitt avslag med att först erkänna den svåra situation för kvinnor i Bangladesh, för att sedan motivera sitt beslut med att det pågår satsningar för att förbättra situationen i landet. Enbart på grund av att Shamima ansökt om skilsmässa har släktingar fått problem i Bangladesh. Det man gör är att hänvisa till kommande satsningar, som i sig inte garanterar några förändringar, och skickar tillbaka en våldsdrabbad kvinna i händerna på en försäkrad man, som kommer att straffa henne.

Att besluta att Shamima ska återvända med motivationen att det kan bli bättre för kvinnor, betyder ingenting för Shamima om hon blivit hedersmördad av sin man.

Amer Mohammed Ali

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.