Schillerska elevernas skolstrejk visar vägen

– Göteborgs kommun säger sig vara ledande kunskapsstad och en stad för utbildning, jag frågar mig hur, när de inte satsar? Så öppnade en representant för strejkkommittén den skolstrejk som utlysts på Schillerska gymnasiet idag mot skolnedskärningar och lärarvarsel.

Flera hundra elever stod på skolgården, plakat och banderoller hade målats och informationstält och scen ställts upp.

Eleverna samlades som vanligt på morgonen men när klockan slog 10.00 lämnade samtliga elever lektionerna och strömmade ut från skolan, klassrummen ekade tomma.

Talet fortsatte:

– Våra mål är att höja skolpengen, stoppa nedskärningarna och öka lärartätheten. Vi sänder en signal att vi inte håller med politikerna i deras nedprioritering som skolan blivit.

– Vi visar våra krav slagkraftigt, men utan våld. Vi ska få dem att lyssna.

Skolstrejken protesterar mot att sammanlagt 100 tjänster kan dras in vid Göteborgs gymnasieskolor. För Schillerska handlar det om 22 av sina 50 lärare, alltså nästan en halvering av antalet tjänster. Strejken hölls vid liv av tal och musik. På ett förslagsplank kunde eleverna föra fram sina idéer på hur kampen ska gå vidare, idéerna ska sedan diskuteras på möten.

Elias Theodorsson medlem i strejkkommitteen och en av RS medlemmar på skolan talade på strejken.

– Det är stor skillnad i vad man kallar detta och det beror på vilken sits man befinner sig i. Vi som befinner oss i verkligheten elever och lärare som kommer lida av konsekvenserna kallar det för nedskärningar, politiker som befinner sig med näsan i räkneböckerna kallar det för anpassning, de tar inte hänsyn till våra behov, utan behoven att få budgeten att gå ihop, konstaterade Elias Theodorsson.

– Problemet kommer ur överetableringen av friskolor, som skapat en situation med 3000 tomma gymnasieplatser. Till detta vill politikerna anpassa kostymen heter det. Men nedskärningarna och elevtappet står inte i proportion till varandra. Ta Hwitfeldska de har ett konstant tryck och fler sökande men tvingas ändå till nedskärningar.

Elias visade sedan på hur situationen ser ut för lärare och elever.

– Genomsnittet på landets skolor är 8,5 lärare per 100 elever, i Göteborg är genomsnittet 6,5 lärare per 100 elever och på Schillerska 5,5 per 100 elever. Vårt budskap är använd minskade elevkullarna till att minska klassernas storlek och öka lärartätheten, sa Elias och avbröts av applåder och jubel.

– Med vår strejk vill vi visa vad som krävs, lärarna borde sätta press på sina fackliga organisationer att följa vårt exempel, att sätta hårt mot hårt och mobilisera till demonstrationer och strejker, betonade Elias och tillbakavisade politikernas påstående om att pengarna saknas.

– Resurserna finns, men det krävs kamp för att öka offentliga sektorns andel. Hur vore det med om skattelättnaderna till de redan rika gick till skolan, eller skattelättnaden på bolagsskatten där storbankerna fick behålla 16 miljarder av vinsten, det är pengar skolan är i stort behov av.

Schillerska elever visar vägen, om skolnedskärningarna ska stoppas måste nu protesterna spridas till fler gymnasieskolor och trappas upp. En gemensam skolstrejk för Göteborgs gymnasieskolor mot nedskärningarna skulle sätta ytterligare press.

Redan har gemensamma demonstrationer organiserats utanför kommunfullmäktige.

Eleverna har eftersträvat dialog men möts av tystnad. Politikernas nonchalans provocerade fram konfrontationen i form av skolstrejken. Nu måste protesterna trappas upp ytterligare.

En skolockupation skulle visa makthavarna att eleverna menar allvar och få ett stort stöd av föräldrar, elever på andra skolor och allmänheten. Schillerskas elever strider inte bara för sig själva utan för kommande generationers rätt till utbildning.

Kristofer Lundberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s