Skolstrejk närmar sig

På Schillerska gymnasiet i Göteborg pågår just nu förberedelser inför skolstrejken mot de av kommunen planerade nedskärningarna (20 lärare försvinner på nämnt gymnasium, 100 sammanlagt på de kommunala gymnasierna över hela staden). En grupp engagerade elever har tagit initiativet och på onsdag kl 16.00 hålls ett möte för att informera om strejken.

På manifestationen med Vår skola vår stad för två veckor sen skrev 87 elever upp sina kontaktuppgifter efter frågan om de ville fortsätta engagera sig mot nedskärningarna. Det avspeglar synen på manifestationen som ett första steg i motståndet mot nedskärningarna. Isabella de Miranda går i ettan på estetprogrammet och deltog i manifestationen. Så här säger hon:

– Jag tror att för att stoppa nedskärningarna så behövs det en seriös grupp av elever som verkligen är dedikerade åt saken. Det behövs mycket ljud kring detta, alltså det behövs konstant talas om det och få folkets sympati. Hittills har jag bara sett Schillerskas och Hvitfeldtskas elever jobba emot nedskärningar. Klart det finns mycket jag inte ser och jag är inte den mest insatta personen i det hela. Men jag tror att andra också måste ta del i det hela. Elever från hela Göteborg måste inse att detta berör inte bara Schillerska, Hvitfeldtska och kommunala skolor. Om politikerna och samhället får intrycket att det är okej att skära ner på skolan, varför skulle det inte göra det samma på friskolor, på grundskolor?

– Som jag ser det så behöver Göteborg inse att de pengar som finns måste till skolor om Sverige ska fortsätta att vara det landet det är. Många har kämpat och jobbat väldigt hårt för att vi ska ha skolsystemet vi har, nu ska vi inte ta ifrån dem vad de jobbade för. Eleverna är framtiden och vad vi investerar idag på dem är det vi förväntar oss av framtiden.

Hur är stämningen i din klass och på skolan, talas det mycket om nedskärningarna och hur de skulle påverka er?

– Några i min klass är väldigt upprörda kring det och verkligen beredda att kämpa emot nedskärningarna. Alla är definitivt emot det men det flesta gör inte så mycket åt saken. I skolan som helhet så pratas det mycket om det, det är många som är engagerade. De har förklarat för oss ganska tydligt hur det kommer att påverka oss, speciellt ettorna som får ett mycket mindre urval kurser.

Vad tror du behövs för att de ska göra det, alltså ta steget från irriterad till att aktivt göra motstånd?

– De måste bli personligt påverkade av nedskärningarna. De måste känna att det kommer att påverka och förhindra deras utveckling. När ens drömmar blir hotade, då vågar man stå upp och blir verkligen arg, men så länge man är för blyg och orolig för vad andra kommer att tycka och tänka så blir man bara irriterad.

Vad tycker du om initiativet till att skolstrejka?

– Jag tror att om skolstrejken får uppmärksamhet så kanske det hjälper att stoppa det hela. Men antagligen så behövs det mer demonstrationer och mer press ifrån media.

Strejken kommer vara onsdagen den 17 april. Den dagen går alla först till skolan som vanligt, för att sedan, kl 10:00, tåga ut på skolgården där diskussioner kommer organiseras och tal och underhållning erbjudas. Beroende resultatet och responsen på den dagen, kommer de strejkande ta ställning till om även nästa dag blir en strejkdag. En tvådagars skolstrejk skulle bli en upptrappning i skolkampen och signalera att eleverna menar allvar.

Strejken har potential att sprida sig till fler drabbade skolor. Engagerade kommer lägga tid på att sprida upproret och uppta kontakter. De närmsta dagarna kommer tid och energi läggas på att samla så många som möjligt till ovan nämnda stormöte. En av de involverade i detta arbete är andraårseleven Einar Algotsson Huss:

– Vi kommer dels informera de som anmält extra intresse via telefon, sedan kommer vi även gå runt bland klasserna på Schillerska för att informera samtliga elever. Posters och flygblad ska också tryckas, sättas upp och delas ut.

Vad händer efter strejken?

– Vi kommer såklart att fortsätta kämpa mot nedskärningarna av lärare och för en högre skolpeng i Göteborg. Exakt vad vi kommer att göra och hur det ska göras är något som Projektgruppen och skolans elever får sätta sig och diskutera. Men klart är det att kampen inte upphör bara för att strejken är över.

Elias Theodorsson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.