Våra röster kommer aldrig tystas ner

Förra veckan rapporterade Metro om ett nytt fall där en man tagit sig friheten att tafsa på en kvinna. Kvinnan svarade med att ge mannen en örfil, i rent självförsvar. Straffet blev skadestånd och dagsböter. Mannen? Han kunde efter en ryggdunk av rättsapparaten och utan straff eller lärdomar fortsätta sina vandring på det patriarkala samhällets stråk och tycka att det var okej.

Lunds tingsrätt anser att kvinnan ”visserligen blivit utsatt för en kraftig provokation” men att hon inte handlat i nödvärn eftersom hon utdelat ett slag först när mannen var på väg ifrån brottsplatsen. Trots att kvinnan upprättade en motanmälan om sexuellt ofredande och hade vittnen som såg händelsen, så lades anmälan ner knappt en månad efter händelsen. Istället blev kvinnan dömd till villkorlig dom och dagsböter på sammanlagt 2 500 kronor och måste dessutom betala skadestånd till gärningsmannen på 1 860 kronor. När kvinnor utsätts för sexuellt ofredande och handlar i rent självförsvar så är det alltså hon som straffas och inte mannen, vad sänder detta för signaler? Att män har tillåtelse att gå omkring och ta på kvinnor hur som helst utan att något händer? Att om en kvinna blir tafsad på så ska hon hålla käften, kanske ta det som en komplimang och gilla läget? Sexismen är en del av den kapitalistiska samhällsstrukturen där kvinnor är underordnade männen, skulle bli några tvivel i frågan så straffas den som skriker till som ett sätt att hålla ordning i leden.

I en annan dagstidning kunde vi läsa om en flicka som blev utsatt för ett våldtäktsförsök på en skoltoalett. I en notis i det högra hörnet av dagstidningen gjorde den patriarkala könsmaktsordningen åter sig påmind om att kvinnan med alla medel ska tystas ner och straffas. Överallt blir kvinnor utsatta för sexuella trakasserier och våldtäkter på sina skolor, arbetsplatser, innanför och utanför hemmet och detta är något som i våra mediekanaler rapporteras om i små notiser. Detta är inte något som händer lite då och då utan varje dag så faller en ny kvinna offer för det våld som samhället utsätter kvinnor för. Kampen om att få upp feministiskt självförsvar på agendan som en del av undervisningen blir allt viktigare och där kan kampanjen Vägra Kallas Hora spela en avgörande roll.

Amina Tyler är en tunisisk tjej på 19 år. I protest mot kvinnofientliga lagar och traditioner la hon upp en bild på sig själv i bar överkropp på Facebook med budskapet ”min kropp tillhör mig – det är ingen annans heder” skrivit på arabiska. Reaktionen var att hon skulle straffas enligt sharialagar genom piskslag och därefter skulle hon stenas till döds. Aminas som så många andra kvinnors önskan om rätten till sitt eget liv har lett till att tusentals kvinnor över hela världen har misshandlats och dödats. Men reaktionen har också varit att flera hundratusen män och kvinnor skrivit under protesten mot dödshotet och utlyst en protestdag för att försvara Amina och andra kvinnors rätt över sina egna kroppar.

Vi kan inte tillåta att män tar sig friheten att bestämma över kvinnors sexualitet eller kroppar. Detta sexuella och strukturella våld mot kvinnor måste tas på allvar. Det ska inte kunna lämna någon oberörd genom små notiser, det ska skrikas ut i massiva rubriker. Allt för länge har vi tvingats att vara en del av en värld där det är okej att sexuellt trakassera kvinnor, där våldet och objektifieringen av kvinnors kroppar blir till vardagsmat och där rätten att uttrycka sin åsikt bestraffas med döden. Vi måste upprätta en ny stark kvinnorörelse som tar kampen för kvinnors rättigheter över hela världen. En rörelse som aldrig kommer att duka under i kampen och vars röster aldrig kommer att tystas.
Caroline Holmgren

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s