Utvisad fängslad i Iran

I fredags mobiliserade Asylrörelsen till en manifestation på Landvetter flygplats, mot en utvisning till Iran som skulle verkställas.

Asylrörelsen

Parvaneh hade tagits från flyktingförvaret i Flen till Göteborg dagen innan och Asylrörelsen hade fått fram ett flightnummer och en tid då hon under övervakning av gränspolisen skulle tas till Iran. Utvisningen skulle ske med ett reguljärflyg från Turkish Airlines, ett av de flygbolag som på grund av den press asylaktivister satt på dem fattat ett policybeslut att inte medverka i tvångsutvisningar.

Mitt under rusningen på Landvetter vecklade de cirka 25 aktivisterna upp Asylrörelsens banderoller och bilder. Genom megafon informerades Landvetters besökare om vad som höll på att hända och flygblad delades ut för att informationen skulle spridas och kunna nå Turkish Airlines personal på planet, som i så fall skulle kunna vägra att lyfta med en passagerare som mot sin vilja skulle finnas på planet.
Under två timmar pågick manifestationen trots att polis och säkerhetspersonal gjorde försök att avbryta den.

Asylrörelsen

Under aktionens gång gav gränspolisen inte mindre än fyra olika besked om Parvanehs situation, allt från att utvisningen redan var verkställd, till att den hade stoppats av domstol. Aktivisterna väntade dock på besked från jurister och fortsatte aktionen till dess att planet lämnade Landvetter.

Asylrörelsen

Under lördag förmiddag nåddes släktingar av information att utvisningen verkställts och att den utvisade kvinnan landat i Iran. Strax därefter stängdes hennes telefon av, och familjen misstänker nu att hon är fängslad av de iranska myndigheterna.

Ytterligare ett liv har fallit offer för Sveriges rasistiska flyktingpolitik Asylrörelsen kommer följa upp vad som hänt och fortsätta kampen för asylrättens återinförande.

Stefan Berg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.