RS-medlemmar riskerar utvisning till Iran

För Magid Manzouri har resan mot ovisshet varit lång. Tillsammans med sin fru Mashid Houshmast deltog han i protesterna mot regimen i Iran 2009. Tillsammans med hundratusentals demonstranter var de en del av den största protestvågen sen 1979 med flera gripanden och dödsfall som följd.

Magid Manzouri

För dem handlade protesterna om kvinnors och arbetares rättigheter och demokrati. Det pågick en häxjakt för att gripa demonstranter som deltog på oppositionens sida och Mashid flydde till Sverige med deras barn. Snart dömdes Magid till tre års fängelse i sin frånvaro och efter sex månader på flykt kom han till Sverige och sökte asyl här tillsammans med sin familj.

Idag har barnen hunnit bli elva och fyra år gamla. Deras liv är här och för Magid är det viktigt att dottern får gå i skolan, men i november fick de avslag i sista instansen. Migrationsverket tror inte på deras historia och menar att barnen inte har anpassat sig till svenska förhållanden i sådan utsträckning att det skulle föreligga grund för uppehållstillstånd.
– Hur kan Migrationsverket splittra familjer på det sättet? De tänker inte alls på barnens bästa, säger Magid och berättar att dottern är orolig, även om hon inte riktigt förstår.

Ärendet har lämnats över från Migrationsverket till polisen för utvisning och nu kan de bara hoppas att nästan gång det knackar på dörren, att det inte är dem som står där och ber dem packa väskorna.
– Men det här är rena paradiset jämfört med att vara på flykt i Iran, säger han och skrattar.

Han menar att han måste skratta åt det, för hans familjs bästa. Han vill inte belasta dem med den ilska och oro som han bär på om vad som kan hända om de utvisas till Iran.

För två månader sen drogs även dagpenningen in för dem. Magid kämpar med jobb för att kunna försörja sin familj, men säger själv att han behöver köpa mer tid för att kunna samla bevis från Iran för att kunna övertyga Migrationsverket om att få stanna.

Magid och Mashids fall är bara ett av många, där politiska flyktingar får avslag efter avslag på sina asylansökningar och tvingas leva i en ständig oro över vad som ska hända dem och deras familj om de utvisas tillbaka till de land som de en gång flydde ifrån. Den svenska regeringen tycks glömma varför människor flyr. Det är inte för att få ta del av det grönare gräset och Sveriges vackra välfärdssamhälle, det samhället är sen länge utraderat och ersatt av ett blått mörker. De flyr för att de måste, för att det inte längre finns någon väg ut.

Magid berättar att om han kunde, så skulle han åka tillbaka till Iran och där, ute på gatorna eller inne från fängelset, kämpa för demokratin i landet.

– Men jag måste tänka på min familj och vad som är bäst för dem, därför tänker vi stanna.

För Rättvisepartiet Socialisterna är det en självklarhet att ta kampen för rätten till asyl, för alla asylsökande och ge stöd i kampen för våra medlemmars rätt att stanna i Sverige.

Caroline Holmgren

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.