Bryt tystnaden om Turkiets brott mot mänskliga rättigheter

När den svenska regeringen, kungahuset och näringslivet nu tagit emot Turkiets president Abdullah Gül i ett besök står det tydligt att Sveriges ekonomiska intressen är starkare än intresset för mänskliga fri- och rättigheter.

Rättvisepartiet Socialisterna har inga illusioner om den svenska högerregeringens vilja att tala om yttrandefrihet eller mänskliga rättigheter.
Därför är det upp till arbetarrörelsen att bryta tystnaden och kräva stopp på kräkningar av yttrandefriheten, stopp på godtyckliga arresteringarna av journalister och fackligt aktiva och ett stopp på förtrycket av kurder och andra minoritetsgrupper i Turkiet.

Utrikesminister Carl Bildt talar ofta om demokratiska framsteg i Turkiet och blundar för fängslanden av journalister, författare och fackligt aktiva.
Till skillnad från regeringen kräver Rättvisepartiet Socialisterna ett stopp på förföljelsen av kurdiska politiker och aktivister, intellektuella och människorättsaktivister.

Stadsminister Reinfeldt nämner inte att över 10 000 människor har fängslats de senaste tre åren, han nämner inte att nära 70 journalister och 115 fackligt aktiva sitter fängslade.
Turkiets utnyttjar en antiterrorlagstiftning för att gripa arbetare och unga, kurder och andra minoritetsgrupper som demonstrerar mot AKP-regeringen.
I samband med Abdullah Güls besök säger Rättvisepartiet Socialisterna högt och tydligt frige alla politiska fångar.

Kristofer Lundberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.