”Hela lönen halva makten”

Bakom frontbanderollen ”Stopp, jag äger min kropp!” gick omkring 2 000 personer på årets internationella kvinnodag i Göteborg. Talkörer som ”vi slår inte av på takten – hela lönen halva makten” och ”jämställdhet ger hållbarhet” fyllde Göteborgs gator i marschen från Gustav Adolfs torg till Götaplatsen.

Framme på Götaplatsen höll Marie Demker, professor i statsvetenskap, ett tal och Spartacuskören hade allsång.
En appell framfördes av 8 marskommittén med förslag på krav till de lokala politikerna som bland annat Nej till LOV (lagen om valfrihet), nej till privatiseringar, för en upprustad offentlig sektor samt rätten till feministiskt självförsvar som en del av utbildningen i skolorna. Samtliga krav antogs av demonstrationens deltagare.

Rättvisepartiet Socialisterna lyfte fram kampanjen rädda vården, vilket innefattar ett stopp på de rådande nedskärningarna. Detta som följd av de redan genomförda försämringarna inom sjukvården i staden, samt de som i dagsläget planeras.
Denna fråga var extra viktig under 8 mars för att lyfta fram hur det återigen är ett kvinnodominerat yrke som drabbas av nedskärningar och hur de rättigheter kvinnor genom historien har kämpat sig till sakta dras tillbaka av makthavare.

Det finns ett stort behov av kamp i dagens samhälle för kvinnors rättigheter både i Sverige och internationellt. 8 mars är därför en viktig dag då man upplyser de orättvisor som kvinnor konstant drabbas av och en dag då man även ska kämpa emot förtrycket. Diskrimineringen mot kvinnor kan däremot omöjligtvis upphöra genom en demonstration en gång varje år och därför är det ännu viktigare att lyfta kvinnofrågan året runt och hela tiden ta strid mot de orättvisor som kvinnor, ungdomar och arbetare drabbas av.

Under demonstrationen såldes 92 Offensiv och 5 prenumerationer.

Irma Mahmutovic

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.